Helyi közélet

2014.10.17. 13:25

Jegyzet: Kérdéses

<em>Lekiismeret-furdalásom van, mióta tudom, mi mindent vizsgál a NÉBIH a déligyümölcsöket górcső alá vonó, a közelmúltban elkezdett ellenőrzése során</em>. <strong>Szalóczi Katalin jegyzete</strong>.

Lekiismeret-furdalásom van, mióta tudom, mi mindent vizsgál a NÉBIH a déligyümölcsöket górcső alá vonó, a közelmúltban elkezdett ellenőrzése során. Szalóczi Katalin jegyzete.Egy barátomat rávettem: tisztítsa az érrendszerét, én elkészítem számára a kúrához szükséges fokhagymából és egész citromból készülő elixírt a leírtak szerint, neki csak le kell hajtania belőle naponta egy stampóval. S bár én betartottam a recipét (szódabikarbónás vízben áztatás, kefével súrolás), ő rákapott, s jócskán meg-meghúzta a flaskát. Én pedig most már egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy sikerült a citromokról a penészedésgátló gombaölőszereket (imazalil és prokloráz), továbbá a rothadást gátlót (ortofenil-fenol) semlegesítenem: jó, ha a viaszt sikerült eltávolítani. Bár állítólag a felsoroltak egészségügyi kockázata minimális, én nagy dózisban juttattam be, tisztán jóakaratból a szervezetébe.

A NÉBIH-vizsgálatok során arra is felhívják a figyelmet: a déligyümölcsökön (a lédigen is) fel kell tüntetni a származási helyet és a kezelés módját, így mindenki maga döntheti e: vállalja-e az egészségügyi kockázatot, vagy inkább „ráfizet”, s a drágább bionak minősítettből vásárol.

Vajon a vendéglátóhelyeken mindig bio, amit kérdés nélkül az ételünkre, poharunkba tesznek? S ha nem, akkor nekik is van lelkiismeret-furdalásuk?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában