Helyi közélet

2014.10.21. 11:07

A miskolci Forma 1-es autó - Csoda járgány készül

Miskolc - Versenyautó épül a Miskolci Egyetemen. Már most, versenyen kívül is csodájára járnak.

Miskolc - Versenyautó épül a Miskolci Egyetemen. Már most, versenyen kívül is csodájára járnak.Az idén még csak „előzetest” láthatott a közönség a miskolci egyetemisták által épített versenyautóból. Először Győrben mutatták be nyáron a Formula Student mérnökversenyen, majd a Kutatók éjszakáján Miskolcon. A jármű egyébként az előbbi rendezvényre készült, de egyelőre csak bemutatták, a versenyen nem indulhatott. De már így is a csodájára jártak, a jármű készítői szerint meglepően népszerű volt az autójuk. Ez jó jel, hiszen a jövő évi versenyre már nem csak mutatóba viszik a gépet, hanem indulnak is.

A versenyautót egy, a Miskolci Egyetem 23 hallgatójából álló team kezdte el építeni 2012-ben. Korábban indultak már az elektromobil versenyen, ahol két évvel ezelőtt a legjobb újonc csapat címet hozták el. Ezután jött az ötlet, hogy valami komolyabb járművet szeretnének összerakni. Majd hallottak a Formula Studentről, ami Amerikából indult, de ma már Európában is megszervezik az egyetemistáknak. Itt komoly versenyszabályok vannak, biztonsági, műszaki előírásokat kapnak a nevezők. Hazánkból a Budapesti Műszaki Egyetem csapata már részt vett ilyenen, így ők hasznos tanácsokkal szolgáltak a miskolciaknak.

Az ötlet után egyéves háttérmunka kezdődött, addig az autó szereléséhez hozzá sem kezdtek, hiszen szponzorokat kellett keresni, illetve összerakni a csapatot. Persze a tervezés is megkezdődött, majd egy év múlva épülhetett a jármű. Minderről Kékedi Sándor és Sándor Miron, a csapat vezetői meséltek lapunknak. Ők a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki Karán tanulnak, ha sikerül, év végén ipari formatervezők lesznek.

Dinamikus és statikus

„Óriási elfoglaltságot jelent a szerelés. Naponta délután 4-5 óráig az egyetemen vagyunk, majd hajnalig az autón dolgozunk. Most főleg hajrá van, hiszen november 5-én a Hung­expon is bemutatjuk a versenyautót” – mondták.

Egyelőre ott is csak nézni lehet, kipróbálni nem. Az egyébként is a két csapatvezető jutalma lehet majd, várhatóan erre márciusban kerül sor. És persze a jövő nyári versenyen is ketten vezetik majd az autót, hiszen a Formula Studenten két sofőrre van szükség.

„A megmérettetés két részből áll, az egyik a dinamikus, a másik a statikus. Az utóbbi része a tervek és a költségvetés bemutatása, valamint a jármű köré fel kell építenünk egy képzeletbeli vállalatot. A dinamikusban pedig az autó tulajdonképpen az idő ellen versenyez majd, lesz például gyorsulási verseny” – fogalmaztak.

Később is autó…

Sándor és Miron arról is beszéltek, hogy a későbbiekben is autógyártással szeretnének foglalkozni. A verseny ezért is fontos számukra, hiszen a szakma felfigyelhet rájuk. És ha már autóipar, akkor ezen belül is egy speciális, nem a tömeggyártással kapcsolatos rész érdekli őket, egészen pontosan az, ami a versenysporthoz kapcsolódik. Miron jelenleg is ezen a területen dolgozik, egy miskolci cégnél tervez versenyautót.

ÉM-NSZR

A költségvetés

A Miskolci Egyetem által készített versenyautó 15 millió forintos költségvetésből készült. Ezt szponzorok adták össze, és nem csak pénzben, de a gyártásban is segítettek a fiataloknak. Ennek köszönhetően a pénzügyi része 8-9 millió forintot tett ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában