Helyi közélet

2014.09.13. 13:42

Várhoz vezető út? Majd legközelebb

Miskolc - A miskolci önkormányzat szerint "igyekeztek figyelembe venni az akadálymentesítési lehetőségeket" a Diósgyőri várban.

Miskolc - A miskolci önkormányzat szerint "igyekeztek figyelembe venni az akadálymentesítési lehetőségeket" a Diósgyőri várban.

Szerdán jelent meg "Akadálymentes... Öööö..." című cikkünk, aminek apropóját az adta, hogy lapunkat, az Észak-Magyarországot meghívta a nemrégiben több, mint 1 milliárd forintból megújult Diósgyőri vár bejárására a Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesülete. Sorbán Gizella, Nagy Bendegúz Lóránd, Sasvári Gyula, Vahály László, Gergely István és Braun János a megbeszéltek szerint kedden délelőtt várták munkatársainkat a várnál, hogy együtt vágjanak neki a vár felfedezésének. Lapunk nem kommentált, "csak" leírta kerekesszékes honfitársaink - fogalmazzunk úgy - élményeit. Azt, hogy mozgássérültként mennyire élvezhető az átépített vár, mennyire lett az akadálymentesítve. Minderre reagált csütörtökön délután a miskolci önkormányzat, akik a Koczák Szilvia szóvívó nevével jelzett e-mailban a következőket fogalmazták meg lapunknak és a cikk írójának, Juhász-Léhi Istvánnak.

"A cikk azt sugallja, hogy tervezők és a kivitelezők egyáltalán nem gondoltak a Diósgyőri vár felújításánál mozgáskorlátozott embertársainkra. Pedig ez nem így történt, mindez félreértésre adhat okot. A Diósgyőri vár kiviteli terveinek készítésekor igyekeztek figyelembe venni az akadálymentesítési lehetőségeket, azonban a vár harmonikus visszaépítésének koncepciója miatt, a lehetőségek korlátozottak voltak. Ilyen jellegű műemlékeknél Európa-szerte hasonló gondokkal kell megküzdenie a szakembereknek, hiszen a műemléki felújítások nem rugaszkodhatnak el az évszázadokkal ezelőtti, eredeti tervektől, megvalósítási formáktól." - áll az elektronikus levél első felében.

Kíváncsi a teljes cikkre? Elolvashatja az Észak-Magyarország szombati számában!

ÉM


Miskolc - Kerekesszékesekkel jártunk a több, mint egy milliárdból felújított diósgyőri várban. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában