Helyi közélet

2014.09.04. 08:16

Vándorbotot ragadó romák

Miskolc, London - Sajtóhírek szerint a miskolci romák kivándorlásának új célpontja Anglia. Az Észak-Magyarországnak több forrás is megerősítette ezt: valóban nőtt a városból Angliába kiköltöző romák száma.

Miskolc, London - Sajtóhírek szerint a miskolci romák kivándorlásának új célpontja Anglia. Az Észak-Magyarországnak több forrás is megerősítette ezt: valóban nőtt a városból Angliába kiköltöző romák száma. Először egy iskolában érdeklődtünk – korábban többen távoztak onnan Kanadába – a nyilatkozó tanár elmondta, az ő osztályából is készülnek ki. Még vacilál a család, hogy menjenek-e. Kinn vannak többen is a rokonságból, hozzájuk tervezik a költözést. Beszéltünk romajogi aktivistával is, aki szintén megerősítette, Kanada után a következő célpont Anglia lett. A jó kereseti lehetőség reményében indulnak útnak, ő úgy tudja, a többség dolgozik, az itthon maradottakhoz az a hír jut vissza, hogy nagyon keményen kell dolgozni. Szerinte a többség meg is áll odakinn a lábán, itthon semmi esélyük nem lenne arra, hogy munkát találjanak.

Részletek a csütörtöki Észak-Magyarországban.

ÉM-HM

Miből fizetik a kiutazást?

Mennyire befolyásolja a kiutazási kedvet, hogy a szigetországban szigorították a szociális ellátórendszer igénybe vételének feltételeit – kérdeztük a szakembertől. Mint mondta, nem vette észre, hogy kevesebben utaznának. Úgy látja, kivárják az egy évet, ami után igénybe vehetik a segélyt. Azt azonban nem tudja, mennyien lehetnek az útra kelők. Kérdeztük azt is, honnan juthatnak hozzá a családok a kiutazáshoz szükséges pénzhez. Megjegyzi, a kanadai kormánytól kaptak újrakezdési támogatást, talán abból. Ezt ugyan bútorra és lakásvásárlásra lehetne fordítani (el kell vele számolni), de vannak kiskapuk, amiken keresztül pénzzé tehető az utalvány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában