Helyi közélet

2014.09.15. 20:58

Tíz éve megtalált tárogató

Szerencs - Id. Ringer István autodidakta módon lett a hangszer avatott megszólaltatója.

Szerencs - Id. Ringer István autodidakta módon lett a hangszer avatott megszólaltatója.Zemplén kulturális eseményeinek vissza-visszatérő vendége a szerencsi id. Ringer István, aki tárogatójátékával szórakoztatja a közönséget. Muzsikálását hallgatva hihetnénk, hogy a gyerekkortól folyamatos a kapcsolat a hangszerrel, de id. Ringer István – akivel a szerencsi tárogató találkozón futottunk össze – rögtön cáfol.

– Tíz évvel ezelőtt itt, a szerencsi várban egy tárogatós találkozón láttam és hallottam meg a hangszert, és akkor határoztam el, ezt nekem is meg kell tanulnom. Fiatal koromban a megboldogult emlékezetű cukorgyári fúvószenekarban klarinétoztam, de utána sokáig nem voltam kapcsolatban a hangszerrel. Azt is autodidakta módon tanultam meg kezelni, a tárogatón is a magam próbáján keresztül tanultam meg játszani. nem is nagyon van olyan zeneiskola, ahol tárogatót tanítanak, talán egyedül Óbudán, ahol a népi hangszerek között oktatják, de igyekszem az ilyen találkozókon másoktól ellesni a fortélyokat kisebb-nagyobb sikerrel.

Nép vagy nem népi?

A tárogató legközelebbi rokonának kívülről a klarinét látszik, de amennyire sok a közös vonás, annyira el is tér egymástól a két hangszer. De ha már a népi hangszerek között oktatják, felmerül a kérdés, történelmi vagy népi hangszer-e a tárogató? – Ez egy nagyon érdekes kérdés, mert tulajdonképpen egyik sem – mondja id. Ringer István. – Történetesen van egy kuruc kori tárogatóm is, ami leginkább az egykori töröksíp módosított változata. A kuruc kori tárogató egy hangolhatatlan kétnádas hangszer. Bár akkoriban a legtöbb hangszer hangolhatatlan volt és nem létezett hangszerleírás, hanem mindenki saját maga tudása és elképzelése szerint alakította ki a hangszereket. Nem azért mondják azt, hogy két dudás nem fér meg egy csárdában, mert egyik féltékeny lenne a másikra, hanem azért, mert néhány évszázaddal ezelőtt az egyik duda annyira hasonlított a másikra, mint a tyúktojás a pulykatojásra. Ha egy kocsmában vagy csárdában két dudás muzsikált volna együtt, az nem zenélés lett volna, hanem fülsértő hang­orkán, mert szinte biztos, hogy nem sikerült volna a két hangszert összehangolni. A mostani tárogató pedig talán a tenorszaxofonhoz áll a legközelebb.

További részletek a keddi Észak-Magyarországban.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában