Helyi közélet

2014.09.20. 13:18

Szívük csücske az Avas

Miskolc - Kutatás indul az Avason, és két film is készül.

Miskolc - Kutatás indul az Avason, és két film is készül.Szeretnék a civil szervezetek az Avast régi fényében látni, az itt élő embereket, pincetulajdonosokat közösségé formálni, feltárni a városrész múltját, megőrizni értékeit, szépíteni, csinosítani, és tartalmas programokkal megtölteni. Elindult az Avasi Disputa projekt, melynek bemutatóját csütörtök este tartották az Avasi Celláriumban. Az Avasi Borút Egyesület és az Észak-Keleti Átjáró Egyesület közösen pályázott a Norvég Civil Alaphoz, és az elnyert, 6 milliós támogatásnak köszönhetően terveik mind megvalósulhatnak.

Összeülnek

Báthory Csongor, az előbbi egyesület elnöke a tájékoztatón elmondta: 8 éve alakultak abból a célból, hogy az avasi pincetulajdonosok megismerjék egymást, beszélgessenek és közös programokat szervezzenek. Egy évvel ezelőtt találkoztak az Észak-Keleti Átjáró Egyesülettel, melynek Utánam srácok! projektje épp az Avasra vezetett. Most pedig már együtt folytatják a munkát a közös pályázatnak köszönhetően.

Az egy éven át tartó program különböző elemekből áll. Erről Darázs Richárd az Észak-Keleti Átjáró Egyesület elnöke beszélt. Rendszeresen szerveznek disputákat, tanulmányutat, irodalmi és egyéb művészeti programokat, valamint önkéntes környezetvédelmi akciókat. A projekt egyik legérdekesebb eleme az építészettörténeti és helytörténeti kutatás lesz. Az előbbit Bereczki Zoltán építész mutatta be. Elmondta: kutatása két célpontra fókuszál, az Avasi Műemlék Református templomra és az úgynevezett harmadik generációs borospincékre. Szeretné kideríteni, milyen lehetett egykor az 1480 körül épült, gótikus csarnoktemplom, és elkészíteni annak virtuális makettjét. Az úgynevezett svájci stílust követő pincékről pedig fotós katasztert készít majd. A helytörténeti kutatásról Kapusi Krisztián beszélt. A munkához levéltári dokumentumokat, már megjelent publikációkat, cikkeket használ fel. De a jelenlegi pincetulajdonosok is hozzájárulnak majd az eredményhez, emlékeikkel, történeteikkel. A projekt keretében két film is készül. Fodor László amatőr filmes elmondta: az egyik dokumentumfilm lesz a pincetulajdonosokról, a másik pedig egy kisjátékfilm. Különlegessége, hogy történetét közösen találják ki, és elmosódik a határ a film készítői és szereplői között.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában