Helyi közélet

2014.09.09. 08:32

Négyszáz embert lakoltattak ki Miskolcon

Miskolc - „Mindenki hagyja el a házát” – szólt a rendőrségi autó hangszórójából hétfőn kora este a Kilián déli lakótelepen.

Miskolc - „Mindenki hagyja el a házát” – szólt a rendőrségi autó hangszórójából hétfőn kora este a Kilián déli lakótelepen.Három utcából közel négyszáz lakót kellett kiköltöztetni hétfőn este a Kilián lakótelepen. Az Iván utca csatornahálózatában ugyanis II. világháborús szárnyas bombát találtak. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a tűzszerészeknek egy Miskolc közeli településen volt dolguk, így a riasztás után gyorsan a helyszínre érkeztek. A bombát csak jóval este nyolc óra után kezdték kiemelni, a lakók addig nem mehettek vissza otthonaikba.

Pfliegler Péter alpolgármester is a helyszínen volt, aki még a kiürítés alatt az Észak-Magyarországnak azt mondta: „Bízunk benne, hogy mindenki otthon alszik.”

Ebben bízott Berta Andrásné is, aki az Iván utcában lakik, és csaknem a háza előtti csatornarészen találták a bombát. Neki is azt mondták, hogy három órára kell elhagynia a házat, ezért nem hozott magával semmit. „Megijedtünk, amikor szóltak, siettünk ki a házból” – mesélte.

Hangosbemondó, melegedők

Hét óra körül a Kempelen utca néhány épületét ürítették ki. A rendőrség hangosbemondóval járta az utcát, így jelezve a lakóknak, hogy el kell hagyniuk az ingatlanokat, de ellenőrizték a lépcsőházakat is, hogy senki ne maradjon bent, majd kordonnal kerítették el az utca veszélyes szakaszát.

Az önkormányzat kinyittatta a lakóknak a közeli iskolát, illetve a közlekedési vállalat is küldött melegedőbuszokat a helyszínre. Az önkormányzat pedig arról intézkedett, hogy legyen szendvics, innivaló azoknak, akiknek el kellett hagyniuk lakásaikat.

József feleségével sietett az iskolába, remélve, az éjszakát valóban otthon tölthetik. Közben a család aggódva hívta őket telefonon, megbeszélték, ha nem mehetnek vissza a lakásba, értük jönnek és a gyerekeknél aludhatnak.

Tippek és bosszúság

„Annyi építkezés volt itt az elmúlt években, soha nem vették észre a bombát” – mondta az egyik környéken élő. Mások azt találgatták, hogyan kerülhetett oda a szerkezet. Arra tippeltek, hogy a gyár bombázásakor tévedhetett el.

Volt azonban aki azon bosszankodott, hogy a bombariadó miatt nem látja a meccset.

Mindenki otthon aludhatott

A tűzszerészek szerencsére problémamentesen és hamar megoldották a feladatukat és este 9 óra körül elszállították a II. világháborús szárnyas bombát, így minden érintett lakó visszaköltözhetett az otthonába.

ÉM-NSZR

Hogy kerülhetett oda?

A lakók között volt, aki még emlékezett a második világháborús bombázásra. Elmesélte, hogy nem messze, a tejgyár környékén volt a bunker, oda menekültek. „Volt, hogy ruhában aludtunk, hogy ha támadás van, menekülhessünk” – emlékezett vissza. Ő a bunkerből látta, amikor a mostani Kilián lakótelepnek is jutott a bombázásból. Szerinte a repülő kondenzcsíkkal kijelölte a területet, hogy a bombázók hova szórjanak. Elmondása szerint a gyárat akarták lőni, az volt az igazi célpont, de a szeles idő bezavart, így a jel a mostani lakótelep fölött rajzolódott ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában