Helyi közélet

2014.09.30. 07:50

Máglyagyújtás tömegverekedéssel Pusztaradványon

Pusztaradvány - Elszabadultak az indulatok Pusztaradványon, a polgármestert is hasba rúgták.

Pusztaradvány - Elszabadultak az indulatok Pusztaradványon, a polgármestert is hasba rúgták.

Tömegverekedés tört ki Pusztaradványban szombaton este a Szent Mihály napi mulatságon, ahol a település polgármestere, Tomkó Sándor is nyolc napon belüli sérüléseket szenvedett. A rendőrség csoportos garázdaság ügyében nyomoz, ám még meglehetősen az elején tartanak a vizsgálatnak, mert a szombaton este lefolytatott tanúmeghallgatások nemhogy tisztázták volna a történetet, de még jobban összekuszálták a szálakat, mivel akkor már szinte senki sem volt szomjas.

Két verzió…

Az eseményeknek két verzióját ismerjük: az egyik szerint a polgármester lánya a máglyagyújtás tiszteletére rendezett mulatság során felment a színpadra, és azt mondta a mikrofonba, hogy „ettetek-ittatok négerek, ideje hazatakarodni”, amit a település népességének jelentős hányadát kitevő romák nem vettek jó néven, de ekkor még megállt az ügy a szóváltás szintjén.

Azonban az egyik helyi cigány kisebbségi képviselő a fogadásra a feleségével és a gyerekével együtt érkezett, ám ilyen felállásban nem engedték be a terembe. A képviselő ezért elkapta az ajtónálló a nyakát, és a földre vitte a férfit – aztán elszabadultak az indulatok, és mindenki ütött mindenkit.

Tán még ma is vernék egymást, ha az időközben a helyszínre riasztott rendőrök nem avatkoznak közbe. Egy, a településen élő olvasónk arról tájékoztatta az Észak-Magyarországot, hogy ekkor már a polgármester is folyamatosan szidalmazta a cigányokat, sőt, amikor 11 óra felé a rendőrök elmentek, ellátogatott a tömegverekedés egyik résztvevőjéhez, és a kerítésen kívülről provokálta őt, míg újra ki nem mentek a rendőrök. Olvasónk szerint a helybeliek attól tartanak, hogy a hivatásos vadőrként dolgozó polgármester – aki ellen az év elején eljárás indult lőfegyverrel visszaélés miatt – esetleg most is rendelkezik puskával, amit nem átall használni.

Tomkó Sándort a kórházban értük utol telefonon. Mint a polgármester elmondta, a közelmúltban epekőműtéten esett át, ennek ellenére szombaton este őt is leteperték, hasba rúgták. Tomkó Sándor szerint a lánya által mondottakról szóló híresztelések hazugságok, és ő sem gyalázta a cigányokat.

– Fogadást adtunk a képviselőknek – volt gulyásleves, malacpörkölt. Elismerem, ittunk, én sem voltam már józan, de addig nem volt semmi gond, míg a fogadáson meg nem jelent az egyik kisebbségi képviselő is a feleségével, gyerekével együtt. A gyerek taknya-nyála egybefolyt, szóltam a férfinek, hogy ez itt mégsem illik, vigye a családját, majd kiléptem a teremből – mesélte a polgármester, aki szerint ekkor már odakinn állt a bál, amint átlépte a küszöböt, azonnal megtámadták őt is, a lányát is, a vejét pedig egy sörösüveggel vágták fejbe. A nyakából valaki kiszakította az aranyláncát, ami azóta sincs meg.

A polgármester úgy véli, az egész verekedés azért tört ki, mert egyik politikai ellenfele – öten indulnak a polgármesteri székért – felbérelt egy családot erre. Arra a kérdésünkre, hogy hogyan áll a januári ügy nyomozása – ami azért indult, mert állítólag a polgármester a postaládára lövöldözött a saját udvarán –, Tomkó Sándor elmondta: még tart a nyomozás, de ott is ahány tanúvallomás, annyiféle, mert van aki öt, más hét lövésnek hallotta a petárdákat, holott a helyszínelők egyetlen hüvelyt találtak.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában