Helyi közélet

2014.09.11. 16:14

„Ha már muszáj felvenni, akkor jó”

Miskolc - Diákhitel két konstrukcióban: csak tandíjra vagy szabad felhasználásra.

Miskolc - Diákhitel két konstrukcióban: csak tandíjra vagy szabad felhasználásra.

A hónap közepén lejár a Diákhitel igénylésének határideje, a bevezetése óta már több mint 350 ezren éltek a kedvezményes kölcsön lehetőségével. A Miskolci Egyetem hallgatói közül is már többen igénybe vették, de akadtak olyanok is, akik inkább munkát vállalnak, csak ne kelljen felvenniük ezt a hitelt.

„A diploma után 840 ezer forintot, illetve a 2 százalékos kamatot kell majd visszafizetnem” – számolt Gyöngyösi Erika, aki jelenleg harmadéves a germanisztika szakon. „Jó a Diákhitel, én a tandíjat fedezem belőle. Illetve jó, ha nincs más lehetőség, ha muszáj felvenni” – fogalmazott. A végzést követő tíz éven belül kell visszafizetnie, de – mint mondta –, szeretne még tanulni, emellett dolgozni, hogy tudja majd törleszteni. Dalma, aki szintén harmadéves, hallani sem akart Diákhitelről, ugyanis fél, hogy nem tudná visszafizetni. „Szerencsére nem vagyok rászorulva, de azért inkább munkát vállaltam a tanulás mellett. Az egyik bevásárlóközpontban vagyok beugró munkatárs” – mesélte.

Azt is elmondta, egy ismerőse felvette ezt a kölcsönt, de utána rájött, nem kellett volna. „Megijedt, hogy diploma után nem tudja majd fizetni, nem talál munkát” – magyarázta.

Dóra ugyancsak diákhiteles, ő 120 ezer forintot kap félévente, ennyi ugyanis a tandíja. „Tartok tőle, hogy mi lesz az egyetem befejezése után. Egyik barátom 40 éves, most próbálja törleszteni, nincs könnyű helyzetben, ez nem túl jó példa számomra” – tette hozzá.

ÉM-NSZR


Egy és kettő

Alapvetően Diákhitelt minden 35 év alatti aktív hallgatói viszonnyal rendelkező magyar vehet fel, viszont a 2-es konstrukcióval csak az önköltséges diákok élhetnek.További különbség, hogy míg a Diákhitel2-vel felvett összegből csak magyar felsőoktatási intézmény tandíja fizethető, addig a Diákhitel1 akkor is felvehető, ha másik európai országban végezzük tanulmányainkat.

Szintén eltérés, hogy a szabadon felhasználható kölcsönnél TGYÁS, GYES és GYED alatt kamattámogatás igényelhető, ami azt jelenti, hogy ezen időszak alatt a tartozás nem növekszik az ügyleti kamat mértékével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában