Helyi közélet

2014.09.10. 08:44

Diósgyőri vár - Akadálymentes... Ööö...

Miskolc - Kerekesszékesekkel jártunk a több, mint egy milliárdból felújított diósgyőri várban.

Miskolc - Kerekesszékesekkel jártunk a több, mint egy milliárdból felújított diósgyőri várban.Egyedül, segítség nélkül nem lehet idáig, a várudvar bejáratig eljutni - mutatja nekem Sasvári Gyula miközben a többieket várjuk a lépcső tetején. - A várhoz reggel villamossal jöttem, a megállótól járdán nem lehet eljutni a várig. Az úttesten, a forgalommal szemben, autók között lavírozva kellett hogy közlekedjek. A vár bejárata utáni járda, közlekedő meredek, kaviccsal van felszórva.

Gergely István megjegyzi, hogy nagyon nehéz még az ügyesebben közlekedő kerekesszékeseknek is.

- A régi várhoz képest nem igazán lett könnyebb a helyzetünk, igaz van egy lépcsőjáró - mondja, miközben Gyula elárulja, hogy lassan már egy évtizede volt, hogy először volt a várban kerekesszékesként.

- Akkor a várudvaron el lehetett valamennyire lenni... De csak ott, mert akkor nem volt itt ez a korlátlift. Szerintem valami változott, de ahhoz képest, hogy amennyit ráköltöttek nem...

Braun János, a Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesületének vezetőségi tagja nem sokkal később annak örül, hogy feljutott társaival az első emeletre! Az, hogy miként, az már más kérdés.


(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script , facebook-jssdk ));

// ]]>


"Nem akadálymentes"

- A lépcsősor közepére például érdemes lett volna egy korlátot tervezni. Nem miattunk, hanem az idősebbekre gondolva - magyarázza. - Ha vicces szeretnék lenni, akkor azt mondanám, hogy megtudtam, hogy a középkori Diósgyőrben miként hívták a liftet. Rondellának. Persze ez nem igaz, és csak azért mondom, mert információs táblák hiányában azt sem tudtuk merre van a felvonó és a Rondella felirat mögötti ajtónál leltünk rá. Megjegyzem: sajnos a bástyába sem tudunk felmenni.

- A vár nagyon szép, bár én nem értek egyet az újjáépítéssel - mondja kérdésünkre Nagy Bendegúz építész, miközben kerekesszékéből körbetekint. - A vár nem akadálymentes: nincs parkoló, nem lehet megközelíteni a bejáratot, a híd meredek, a korlátlifthez segítség kell. Itt, az első szinten sehová nem lehet bejutni kerekesszékkel. A hosszú lépcsőt nem újitották fel, az idősek a korlátliftbe kapaszkodnak, vagy a falba. Ha a madridi királyi palotához üvegliftet építettek, itt miért nem fért bele? Mint ahogyan a párizsi Louvreban sem volt mindez probléma.

A tervezés fázisában a terveket tervellenőrökkel ellenőriztetik. Ezt törvény írja elő. Bendegúzt a diósgyőri vár akadálymentesítés részével bízták meg, és annak rendje és módja szerint jelezte is észrevételeit. Azaz: a tervek alapján a vár nem lesz akadálymentes. Ami akkor 0 forint lett volna, most 100 milliókba kerülne...

- Nem a középkorban vagyunk, most nem edzett katonák járnak ide, hanem átlagemberek és sérültek is - von mérleget. - Ez a vár most nem vitézeknek épült, hanem az átlag magyar polgárnak, aki nem tökéletes és nem edzett, ezért szüksége van a biztonságos épített környezetre.

ÉM-JLI

Le lehet húzni...

Nagy Bendegúz szerint az akadálymentes WC alapterületre elég, de a csészét és a kagylót rossz helyre szerelték, ami miatt (is) használhatatlan a mozgássérült WC. Az ajtót nem lehet behúzni, ugyanakkor meglátása szerint szükségtelen a drága lift mosó, illetve konkáv kivágású állítható WC csésze. Más: a vár kápolnájába nem lehet lejutni, de jellemzően Magyarországon kevés az akadálymentes templom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában