Helyi közélet

2014.09.11. 18:42

Csaba filmez, Barbara kérdez, a téma közös

Miskolc - „Ha valaki komolyan gondolja egy dokumentumfilm elkészítését, tudja, mit akar...”

Miskolc - „Ha valaki komolyan gondolja egy dokumentumfilm elkészítését, tudja, mit akar...”

Miért film? Mert ehhez értünk – vágja rá a választ Dallos Csaba. És persze azért is – folytatja –, mert ez erős médium. Az pedig kell, hiszen üzenni szeretnének, üzenni az etnikai együttélésekről, vagy éppen konfliktusokról és felmutatni ezekre már létező, már működő megoldási lehetőségeket. És azért a többes szám, mert Csaba párjával, Földvári Barbarával készít dokumentumfilmeket. A témákat közösen találják ki, de Csaba legfőképp a képekért felel, Barbara pedig a kommunikációért, beszélget, kérdez.

Most például rákbetegeket, akiknek a történeteit szeretnék dokumentumfilmben megjeleníteni, azt bemutatni, hogyan változott az életük, miután megtudták a diagnózist. „Évek óta foglalkoztat minket a téma, legfőképp az, hogy miért kell rákbetegnek lenni, hogy rájöjjünk, az élet a legfontosabb a számunkra” – mondja Csaba.

Ehhez a dokumentumfilmhez egyelőre szereplőket keresnek. „Egyszerre nehéz, egyszerre könnyű feladat ez. Mert van, aki szégyelli, ezért nem szívesen beszél róla, de van, aki meg akarja mutatni, hogy igenis van kiút ebből a betegségből” – meséli.

Amikor a filmek mondanivalójáról kérdezzük, Csaba elmondja, nehéz előre tervezni, persze tudják, mit szeretnének elmesélni, de akadnak váratlan események. „Ha valaki komolyan gondolja egy dokumentumfilm elkészítését, tudja, mit akar, de hogy forgatás közben mi történik, nem lehet tudni. Ez a kiszámíthatatlanság is az egyik szépsége” – fogalmaz.

Részletek a pénteki Észak-Magyarországban.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában