Helyi közélet

2014.08.16. 12:13

Vendégkommentár: Shakespeare 450 éve...

<em>...született, idén április 23-án meg is ünnepeltük születésnapját a színházban a Művészeti tanács tagjai által rendezett rövid etűdökkel, valamint Sena Shakespeare szonettjeiből álló koncertjével, melyen a Miskolci Balett tagjai is felléptek. Végül felvágtuk a nagy angol drámaíró születésnapi tortáját is</em>. <strong>Cseh Dávid írása</strong>.

...született, idén április 23-án meg is ünnepeltük születésnapját a színházban a Művészeti tanács tagjai által rendezett rövid etűdökkel, valamint Sena Shakespeare szonettjeiből álló koncertjével, melyen a Miskolci Balett tagjai is felléptek. Végül felvágtuk a nagy angol drámaíró születésnapi tortáját is. Cseh Dávid írása.

Akkor már javában terveztük az idén szeptember induló Shakespeare-évet. Színházi szakemberek számára William Shakespeare alapvetően fontos szerző, ő az egyik sarokköve a világszínháznak, ez pedig rengeteg kötelezettséggel jár ránk nézvést. Éreztük, hogy ezt az évfordulót méltóképpen megünnepelni csak úgy lehet, ha minél teljesebb képet adunk Shakespeare életművéről, és ha színpadi művein túl életének, művészetének egyéb oldalait is megmutatjuk a miskolci közönségnek.

Tudta például, hogy az Uránusz legtöbb holdját Shakespeare drámai hőseiről nevezték el? Hogy e távoli bolygó körül kering egy Desdemona, egy Cordelia, egy Ophelia, sőt még egy Puck is? Hogy összesen tizenhárom öngyilkosságot írt meg a Mester, vagy azt, hogy végrendeletében összesen egy ágyat hagyott feleségére? Számos rejtély fedi, ki is volt valójában Shakespeare – ez az a kérdés, amire művein keresztül egész évadban keressük a választ.

Ezért az évad mind a kilenc havában egy másik örök Shakespeare-klasszikust járunk körül. Szeptemberben A makrancos hölgy című vígjátékkal indítunk, ezt pedig egy királydráma, a IV. Henrik követi majd októberben. Utóbbi idei Shakespeare-bemutatónk is egyben, melyet Kiss Csaba rendezésében láthat a közönség, de meghívott előadásokkal, pszichoszínházzal, rádióspotokkal egész évadban Shakespeare művészetét hirdetjük Miskolcon – Othello, Rómeó és Júlia, Lear király, Sok hűhó semmiért, A vihar, Hamlet és a Szentivánéji álom… Közben pedig azt is megnézzük, pontosan kik is fordították e nagy költő műveit. Kazinczy, Arany, Lévay, Babits, Weöres, Nádasdy, Varró… Több mint ötven fordító több mint 230 éves teljesítménye ez. Mit is jelent, hogy „magyar Shakespeare”?

Az első hónap tehát A makrancos hölgy jegyében telik majd. Makrancos Kata, avagy Makacs Kata története sokáig egyszerű vígjáték volt egy kellemetlen nőszemély „betöréséről”, de ma már másról is szól: egy párkapcsolatért kinek mit kell feláldoznia? És szükségszerű-e, hogy a férj viselje a nadrágot odahaza? Egy vígjáték, ami nem pusztán komikus, ahogy a Mester tragédiái sem pusztán tragikusak. Mindegyik összetett képet mutat Shakespeare különös világáról, mely az elmúlt évszázadok során művészek sokaságát ihlette meg.

Egész évben futó, havonta megújuló kiállítássorozatunk első állomása Láng Eszter, Pataki János és Urbán Tibor képzőművészek „Felfordult világ” című kiállítása, melyen mai értelmezéseket tekinthet meg a közönség a makrancos témára. A kiállításmegnyitóra 2014. augusztus 23-án kerül sor 17 órakor, a nagy műhöz méltó performansszal és zenével!

Állandó programjaink mellett többek közt maszkabál, Shakespeare-tematikus felolvasószínház, Halálnapi ünnepség megrendezése is szerepel terveinkben. Azt tudom javasolni a kedves olvasóknak, hogy kövessék figyelemmel havi műsorunkat, melyben kiemelt programként szerepelnek majd a Shakespeare-év eseményei, melyekre minden kedves nézőnket szeretettel várunk!

Mit! hát nekem beszélni sem szabad?

Beszélek! nem vagyok se báb, se gyermek;

Különbek is hallák már véleményem’;

Ha nem tetszik, hát dugd be a füled’.

Szivem haragját nyelvem mondja el.

Hallgatva, a szívem ketté repedne.

(részlet A makrancos hölgyből, Lévay József fordítása)

Cseh Dávid – a Miskolci Nemzeti Színház dramaturgja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában