Helyi közélet

2014.08.28. 18:16

Nekézsenyi időutazás Szeleczky Zita korába

Nekézseny - Nekézsenyben síremlékkel és emlékházzal is adóznak a művésznő életútja előtt.

Nekézseny - Nekézsenyben síremlékkel és emlékházzal is adóznak a művésznő életútja előtt.

A hegyháti települést keresztülszelő útjáról nyílik a Szeleczky Zita emlékház, amely lassan egy évtizede várja a látogatókat. 2005-ben, a művésznő születésének kilencvenedik évfordulója alkalmából nyílt meg a tárlat, azóta egyre többen keresik föl a személyes tárgyakból, jelmezekből, fényképekből, festményekből és különféle dokumentumokból berendezett múzeumot.

Szeleczky Zita szülei nekézsenyi lakosok voltak, a családi sírhely is itt található, ahová a művésznőt is végső nyugalomra helyezték. A faluban az emlékházzal kívántak méltó emléket állítani a huszonhét filmben, valamint számtalan színpadi műben nyújtott alakításárét.

- Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy Szeleczky Zita nekézsenyi gyökerekkel rendelkezik – mondta egy helyi férfi, aki a főutcán rögtön ezt a helyet emelte ki meg a falu legnagyobb nevezetességének. Az ország számos pontjáról látogatnak hozzánk. Voltak már vendégeink a Nyugat Dunántúlról, Felvidékből és Erdélyből is. Ezt csak azért emelném ki, mert a hegyháti vidékről szinte természetes, hogy meglátogatják a művésznő síremlékét, vagy a házat, de számukra az is jó érzés, hogy távolabb is ismerik a falunkat.

Előzetes bejelentkezés útján

Varga Béla, Nekézseny polgármestere hozzátette: a Szeleczky Zita emlékházat előzetes bejelentkezés útján lehet megtekinteni, ebben pedig a helyi önkormányzat nyújt segítséget. A síremlék azonban a nekézsenyi temetőben bármikor, bárki számára elérhető, ha a kegyelettét szeretné leróni Nekézseny legismertebb személyisége előtt.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában