Helyi közélet

2014.08.06. 07:36

Napi kétszáz „Halló, madármentők?”

Mályi - Áprilistól napi 200-250 hívást fogad. Nem számolja, de több ezer hívást biztos kapott pár hónap alatt.

Mályi - Áprilistól napi 200-250 hívást fogad. Nem számolja, de több ezer hívást biztos kapott pár hónap alatt.Ő maga 135 madarat mentett meg: ebből 14 fehér gólya volt. Hétfőn egy molnárfecskét engedtek szabadon, miután a madárka felépült. Lehoczki Krisztiánnál, a Mályi Madármentő Állomás vezetőjénél vendégeskedtünk.

– Kilencévesen a családdal a Balatonon voltunk – emlékezett Krisztián. – A bátyám talált egy kis füstifecskét: próbáltuk etetni, ellátni, de sajnos elpusztult. Azt hiszem, onnan indult a madarakkal való szoros kapcsolatom. Tavaly bejegyeztettük a Mályi Természetvédelmi Egyesületet, majd megcsináltuk a kis madármentő állomásunkat. Sokan talán már tudják, hogy nemcsak madármentéssel, hanem kisvadállat – süni, mókus – mentéssel is foglalkozunk. Most is van kilenc kis sünink, egynek az életéért még küzdünk.

Három hét gyógyulás

Minden helyzet különlegesnek mondható a laikusok számára, azonban amikor február 23-án egy hím karvaly került Krisztiánékhoz, az nekik is nagyon nagy feladat volt. Hogy miért?

– Ha egészségesek, akkor sem nagyon lehet életben tartani fogságban, ugyanis stresszes madarak és mivel nem hajlandóak enni, napok alatt elpusztulnak – mondta Lehoczki Krisztián. – A mi karvalyunk egyik lába áramütött volt, ami elkezdett elhalni. Közben a röntgen kimutatta, hogy a jobboldalán van egy medenceeltolódása bevérzéssel. Mágneseztük a lábát, négy nap múlva kiderült, nem mindennapi módon, de sikerrel jártunk. Napi három órán keresztül mágneseztük egyébként… Közel három hetet volt nálunk, miután gyógyultan szabadon engedtük.

Most éppen kis süniket is ápol a Lehoczki család. Az öt süni a szikszói állatmentők révén került Mályiba. Az apróságokkal kapcsolatban az az eljárás, hogy napokig figyelni kell, hogy a szülők visszajárnak-e. Nem jöttek, menteni kellett. A süniket sem könnyű fogságban ellátni.

Tejet semmiképpen!

– Ha valaki sünit talál, akkor tejet semmiképpen se adjon neki! – hangsúlyozta. – Leginkább semmit se, ám ha mégis, akkor csak vizet. A mi sünjeinket a Bükki Nemzeti Parkkal egyeztetve fogjuk majd szabadon engedni.

A Mályi Madármentő Állomás a mentés mellett tanácsadási céllal is működik. Nem árt tudni, hogy az állomás többnyire 40 kilométeres körzetben tud rászoruló madarakon vagy vad kisemlősökön segíteni. Segítségükre dr. Puskás Gábor (Mályi), dr. Déri János (Hortobágyi Madárkórház) és dr. Magos Zsuzsa (Felsőzsolca) állatorvosok vannak. Egyébként pedig Krisztiánnak a családja segít. A mentést, a kiszállást saját zsebből, saját autóval oldják meg. Ez például egy Ózdon mentett madár esetében, amit a Hortobágyra kell vinni – több száz kilométert is jelenthet.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában