Helyi közélet

2014.08.18. 01:44

A legjobb, ami marhával csak történhet

Harsány - Idén is érdekes programok színesítették a harsányi szürkemarha fesztivált.

Harsány - Idén is érdekes programok színesítették a harsányi szürkemarha fesztivált.

“A szolnoki gulyásfőző versenyen egy ismerősünk mesélte, hogy tavaly milyen remekül sikerült itt a szürkemarha fesztivál, ezért úgy döntöttünk, idén eljövünk ide”, mesélte Gáti Erika, aki férjével és egy másik házaspárral együtt már pénteken megérkezett Harsányba. “Székesfehérváriak vagyunk, de szeretünk emberekkel ismerkedni, barátkozni, a gasztronómiai fesztiválok pedig erre nagyon jó alkalmat teremtenek”, mondta, majd beavatta munkatársunkat a menübe: a sátor alatt profi tűzhelyen, egy hatalmas serpenyőben fokhagymás szürkemarha-szeletek pirultak-puhultak. Ez volt a versenyfogás, amit burgonyagombóccal tálaltak, de versenyen kívül főztek egy nyúlpaprikást is. “A vacsora pedig marhapörkölt lesz, lábszárból”, tette hozzá Erika.

A házaspár-pár mellett még 160 csapat nevezett a versenybe, akik három harsányi szürkemarha húsát dolgozták fel, s mint Szabó Gergelytől, a település polgármesterétől megtudtuk, további két marha jutott a nyársra is, hogy faszén fölött nyerje el méltó zamatát.

A nyársonsült marháknak erre bőven volt idejük: szombaton délelőtt már hetedik órája forgott a fejétől, farkától, patáitól megfosztott marha, s bár illatát a lankás domboldalon messze vitte a szél, még pár órányi “parázstánc” hátra volt neki. Közben a séf hajszálvéknyan szeletelte le a már megpirult húst a csontokról. Egy kisebb nyárson egy malac járta hasonló táncát, bőre a szalonnás kenegetéstől már szép piros színt öltött.

Rafinált versenyzők

A nyársonsült illatát azonban időnként elnyomta a 160 tűz fölött készülő ételeké. Bár a szürkemarha alapanyagként minden fogásban szerepelt, mindenki másként “nyúlt a témához”. A harsányi sportkör bográcsában például két kiló hagyma, zöldpaprika, paradicsom adta az alapot a szürkemarhához, de a pörköltbe került még sertéslapocka, és egy jó adag marhalábszár is. A séf, Pusztai Tamás először a masszívabbnak tetsző szürkemarhával kezdte a főzést, majd amikor úgy ítélte meg, árt neki a magány, hozzávetette a lábszárt is, aztán kicsivel később a lapockát. Az időzítésen sok múlik ilyenkor, hiszen ha nem időben kerülnek a bográcsba a különféle húsok, az egyik szétfő, mire a másik még el sem kezdte kiadni zamatát.

A cikk folytatása a hétfői Észak-Magyarországban.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában