Helyi közélet

2014.07.22. 20:46

Önkormányzat 2014 - Pásztor Albertről kérdezte a szociáldemokrata frakcióvezetőt a Fidesz-KDNP EP-küldöttsége

Brüsszel, 2014. július 22., kedd (MTI) - Levélben fordult az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata frakcióvezetőjéhez múlt szerdán a magyar néppárti delegáció, amelyben a kedden az MTI birtokába jutott levél alapján a többi között Pásztor Albert polgármesteri jelöléséről kérdezik Gianni Pittellát.

Brüsszel, 2014. július 22., kedd (MTI) - Levélben fordult az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata frakcióvezetőjéhez múlt szerdán a magyar néppárti delegáció, amelyben a kedden az MTI birtokába jutott levél alapján a többi között Pásztor Albert polgármesteri jelöléséről kérdezik Gianni Pittellát.

A Gyürk András és Szájer József aláírásával ellátott levélben a delegáció felidézi, hogy az elmúlt években a szociáldemokrata és liberális frakció soraiból több ízben érte politikai támadás Magyarországot, amelyekben diszkriminációval vagy intoleranciával vádolták a magyar kormányt kisebbségi kérdésekben, illetve kifejezetten a romák ügyében.

Éppen ezért tartják fontosnak a levél szerint a fideszes politikusok, hogy felhívják Pittella figyelmét több "példátlan botrányra". Ezt követően a levél ismerteti, hogy a szociáldemokrata frakcióban helyet foglaló MSZP és Demokratikus Koalíció (DK), valamint a zöld frakcióban ülő Együtt-PM közös, "vitatott jelöltje" Miskolcon Pásztor Albert, aki korábban, rendőrkapitányként egyes típusú bűncselekmények kizárólagos elkövetőiként a cigányokat nevezte meg.

A levél arra is felhívja a szociáldemokrata frakcióvezető figyelmét, hogy Eörsi Mátyás korábbi liberális politikus, aki most a DK tagja, egy tv-interjúban arról beszélt, hogy statisztikai értelemben létezik olyan, hogy cigánybűnözés. Ezenkívül Gyürk és Szájer arról is szót ejt, hogy a DK egyik gyűlésén inzultálták és megtámadták Gulyás Mártont, a Krétakör vezetőjét, aki a romaellenes megnyilvánulások ellen emelte fel a szavát.

"Miután az Ön képviselőcsoportja több alkalommal hallatta hangját az alapjogok védelmében, s büszke arra, hogy a múltban kiállt a diszkrimináció elleni küzdelemben, nagyon érdekelne minket, mi a véleménye a fent említett ügyekről" - zárja levelét Gyürk András, a Fidesz-KDNP küldöttségének vezetője, valamint Szájer József, az EP néppárti frakciójának alelnöke.

Keddi keltezésű válaszában Gianni Pittella azt írja, hogy a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének képviselőcsoportja mindig kiállt a rasszizmus, az antiszemitizmus és a kirekesztés minden formája ellen.

"A frakció tetteivel folyamatosan és konzisztensen arra törekedett, hogy Európa minden egyén és minden közösség jogait elismerje és tiszteletben tartsa" - húzza alá válaszában a frakcióvezető, aki szerint a képviselőcsoport és annak minden tagja, így a DK és az MSZP is erőteljes és hangos támogatója a romaintegrációnak szerte Európában.

A Gyürk Andrásnak és Szájer Józsefnek címzett válaszban Pittella arra az álláspontra helyezkedik, hogy Európa az alapvető jogok tiszteletére épül, az általa vezetett frakció pedig azon dolgozik, hogy ez minden európai polgár számára valósággá váljon, valamint hogy minden, ezek megsértésére irányuló lépést nyíltan és pártatlanul elítéljen.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában