Helyi közélet

2014.07.22. 09:02

Hospice: „kicsit élhetőbb”

Miskolc - Felújították a lakhatatlanná vált Erzsébet Hospice épületét. Múlt pénteken átköltöztették a betegeket is.

Miskolc - Felújították a lakhatatlanná vált Erzsébet Hospice épületét. Múlt pénteken átköltöztették a betegeket is. Május elején ezt írtuk: „A régi épület felújítását követően 1995-ben nyílt, gyógyíthatatlan daganatos betegek palliatív ellátását végző Erzsébet Hospice Ház mostanra lakhatatlanná vált. Vannak helyiségei, amelyek életveszélyesek. A nővéröltöző egyik fala kidőlhet, a volt orvosi szobán is tátongott olyan lyuk, amelyen át lehetett látni, míg be nem tömték egy gipszpogácsával, amelyet 2007-es dátummal jelöltek meg.”

Az osztályt ideiglenesen átköltöztették a Diósgyőri Kórházba.

– Ott szellősebb, tágasabb volt, nagyok a szobák, de nem szerették a betegek. Mi is alig vártuk, hogy visszajöjjünk. Ez kicsit élhetőbb, úgy is mondhatom: ez az otthonunk. S most, felújítva, nem is hasonlítható a régihez – fogad Dulibán Lászlóné főnővér, s körbe is vezet a vis maior alapból kapott 21 millió forint támogatásból felújított épületben. Meséli, költözéskor az egyik szobában elhúzták a faltól falig szekrénysort, s megindult a fal. Most lyuknak, repedésnek nyoma sincs.

– Minden nap eljöttünk, hogy lássuk, hogy alakul. Összesen 96 ponton erősítették meg az épületet. Hasonló módszerrel, mint korábban, de most több helyen és mélyebbre is fúrtak, reméljük, ez tartós lesz. Ahol teljesen megroggyantak a külső falak, ott azokat is átépítették, a hozzájuk csatlakozó válaszfalakkal együtt. Felújították, s álmennyezetet kapott a nővérfürdő is, eggyel több lett a raktárunk, így most már csak azok az eszközök állnak a folyosókon, amelyek egy-egy adott beteget szolgálnak, csak épp nem férnek el a szobában. Ismét eredeti céljának megfelelően tudjuk használni az öltözőt és az orvosi szobát – sorolja. Megtudjuk: a falak és az ajtókeretek 1,2 millió forintos és a nővérhívó 880 ezer forintos költségét az Erzsébet Hospice Alapítvány állta, mint már oly sok mindent az elmúlt közel 20 év év alatt.

A teljes cikk a keddi Észak-Magyarországban olvasható.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában