Helyi közélet

2014.06.14. 15:46

Telepfelszámolás: mindenki mást mond

Miskolc - Nyomortelepek felszámolása: próbáltuk kiszűrni, ki mit mond, miben hisz mint megoldásban.

Miskolc - Nyomortelepek felszámolása: próbáltuk kiszűrni, ki mit mond, miben hisz mint megoldásban.

A miskolci képviselők a májusi testületi ülésen módosították a lakások bérletéről szóló rendeletet. Egészen pontosan a Fidesz-KDNP frakció szavazta meg, az MSZP tartózkodott, a Jobbik és a DK-s képviselők nemet mondtak rá. A módosítás lényege, hogy a szerződésbontáskor a törvény szerint egyébként is járó, illetve cserelakás helyett választható – kétmillió forintban maximált – lelépési díjat, csak akkor kapják meg a bérlők, ha Miskolcon kívül vásárolnak ingatlant. Az elfogadott előterjesztés – az avult telepek közül – elsősorban a számozott utcák területét érinti, hiszen ott vannak szociális bérlakások.

Akarják, de nem ugyanúgy

A rendeletmódosítás a Fidesz-KDNP javaslata volt, ebben látják ugyanis a telepek felszámolásának lehetőségét. De azt már az elején kiemelték: szó sincs kitelepítésről, a megszavazott rendeletmódosítás kitétele csupán ajánlat, azaz, valaki vagy él vele, vagy sem. Éppen ezért az ügy körül kialakult vitát a politikai pártok lejárató kampányának értékelik, és – minden alkalommal hangsúlyozzák – eltökéltek a program megvalósításában.

Ehhez kapcsolódva csütörtökön bejelentették, aláírásgyűjtésbe kezdenek. A miskolciakat szeretnék megkérdezni, támogatják-e a Fidesz-KDNP és a polgármester nyomortelep felszámolási programját.

Az aláírásgyűjtéssel nincsenek egyedül, a Jobbik is pont csütörtökön jelentette be, hogy ők is megkérdezik a miskolciakat. Csak ők az ingyenes gettófelszámolásról kérik ki a városlakók véleményét. A radikális párt szerint ugyanis a májusban elfogadott rendelet nem a telepfelszámolásról szól, csupán a renitensek jutalmazásáról, arról, hogy – mint fogalmaztak – az önkormányzati lakásokat lepusztító bérlők kapnak a várostól 2 millió forintot. Úgy gondolják, a számozott utcák megszüntetése ingyen is megoldható lenne, erről szóló javaslatukat júniusban a miskolci testület elé vitték, de a testület nem vette napirendre.

A telepfelszámolás mellett az MSZP is elkötelezett, de – kijelentették – a módszerrel nem értenek egyet, úgy nyilatkoztak, az avult telepek felszámolása hosszabb folyamat, nem megy úgy, hogy egyik napról a másikra utcára rakják az ott élőket. A szocialista képviselők éppen ezért együttgondolkodásra szólították fel a pártokat, mert úgy vélik, amit a városvezetés a rendeletmódosítástól vár, nem végiggondolt. Ők három pillérre építenék programjukat: munka, közrend, oktatás.

Akik tiltakoznak

A pártok mellett a Nemzetiségi Cigány Önkormányzat, a jogvédők és a számozott utca lakói is megszólaltak az ügyben. Mindannyian kiálltak a telepek felszámolása mellett, de a módszert kifogásolták. Arra kérik a városvezetést, hogy a májusi testületi ülésen elfogadott rendeletmódosítás negyedik pontját, amely a lelépési díjat Miskolc elhagyásához köti, töröljék. Mint fogalmaztak: lakásért lakást adjon neki az önkormányzat, és Miskolcon. Azt is elmondták: június végére tüntetést szerveznek.

De már most is tiltakoznak a számozott utcák lakói, ugyanis kiírták a házak falára: „Miskolcon maradunk”.

A környékbeli települések nem kérnek – ahogy fogalmaztak – a miskolci nyomor­exportból. Több településen már intézkedtek arról, hogy a Miskolcról kiköltözőknek ne érje meg náluk letelepedni. Rudabányán például a szociális gondoskodásról szóló rendeletet módosították: akik költözési támogatással vásárolnak ingatlant náluk, öt évig nem kapnak szociális ellátást. Illetve: a közfoglalkoztatásban azokat részesítik előnyben, akik a településen legalább három éve bejelentett lakcímmel rendelkeznek

És a történet része az is, hogy míg a politikai pártok a kétmillió forintos lelépési díjról vitatkoznak, addig a MIK már szóban jelezte a bérlők felé, ha lejár a szerződés, azt nem hosszabbítják meg velük. Lapunknak pedig úgy fogalmazott az önkormányzat: ez „részben lehet a telepfelszámolás része”. Azaz, így se lakást, se lelépési díjat nem kell adnia a városnak. Az ebben érintett lakók azonban kijelentették: Miskolcon maradnak, majd beköltöznek a Lyukóvölgybe, rokonokhoz.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában