Helyi közélet

2014.06.18. 15:29

Miskolci ellenzéki pártok: nehéz helyzetben a város szimfonikus zenekara

Miskolc, 2014. június 18., szerda (MTI) - A Miskolci Szimfonikus Zenekar sorsáért, jövőjéért aggódik a korábbi baloldali összefogás három pártja. Az MSZP, az Együtt-PM és a DK szakpolitikusai szerdai közös sajtótájékoztatójukon közölték, hogy a zenekar a legmélyebb morális válságban van.

Miskolc, 2014. június 18., szerda (MTI) - A Miskolci Szimfonikus Zenekar sorsáért, jövőjéért aggódik a korábbi baloldali összefogás három pártja. Az MSZP, az Együtt-PM és a DK szakpolitikusai szerdai közös sajtótájékoztatójukon közölték, hogy a zenekar a legmélyebb morális válságban van.

Fedor Vilmos (MSZP) önkormányzati képviselő, a megelőző ciklusban Miskolc kultúráért felelős alpolgármestere arról szólt, hogy a vidéki Magyarország egyik legjobbjának tartott szimfonikus zenekara az elmúlt évben alapításának 50. évfordulójára készült, amikor is a fenntartó városi önkormányzat új igazgatót választott a zenekart működtető kht. élére.

Az ünnep elmaradt, mint ahogy a kinevezett Horváth Ádám igazgató is hamar, közös megegyezéssel megvált posztjától - mondta Fedor Vilmos, majd közölte: a zenekar a legmélyebb morális válságban van, a következő évad még csak tervekben létezik, rejtélyes szerződések kerülnek elő a fiókból, a felelőtlen gazdálkodás miatt pénz csak október elejéig van. Az MSZP-s képviselő szerint a várost vezető Fidesz-KDNP koalíció elzárkózik a felelősség megállapítástól, holott a legutóbbi közgyűlésen vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezték ennek érdekében képviselőtársával.

A szocialista várospolitikus emlékeztetett arra, hogy "megalázó módszerrel menesztették Kovács Lászlót, a zenekar korábbi, nemzetközi hírű vezetőjét, a menedzsment minden tagját pedig rövid úton kirúgták".

Solymosi Árpád, a DK szakpolitikusa, aki korábban a zenekart működtető társaság művészeti titkára volt, arról szólt, hogy Horváth Ádám "rombolni jött", és megjegyezte: a jubileumi koncert is jószerivel félház előtt hangzott el, "ez pedig megalázó volt a zenekar tagjainak".

"Tudatos kultúra-rombolás" zajlik Miskolcon - hangoztatta.

Nagy-Korsa Judit, az Együtt-PM szakpolitikusa azt mondta: felelőse van annak, hogy az alapításának 50. évfordulóját ünneplő Miskolci Szimfonikus Zenekar "iszonyatosan nehéz anyagi és morális helyzetbe" került, erre a helyzetre pedig a politikának, a politikusoknak kell felhívni a figyelmet.

A miskolci városvezetés május elején döntött úgy, hogy "a jubiláló együttes iránt érzett felelőssége miatt" kezdeményezi az ügyvezető, Horváth Ádám szerződésének megszüntetését. A város közgyűlése átmenetileg megbízta Szászné Pónuzs Krisztinát az együttes vezetésével és új ügyvezetői pályázat kiírásáról rendelkezett.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában