Helyi közélet

2014.05.16. 09:19

Vihar - Elfújta a szél a szegénységüket

Tornanádaska - Megyeszerte tombolt a vihar, fákat döntött, háztetőket tépett le az orkánerejű szél.

Tornanádaska - Megyeszerte tombolt a vihar, fákat döntött, háztetőket tépett le az orkánerejű szél.„Bele se merek gondolni, hogy mi lesz ezután, hol fogunk élni. Mondja meg, 22 ezer forintból hogy fogom én azt a tetőt megjavíttatni?!", kérdezte kétségbeesett hangon munkatársunktól az öt gyerekét egyedül nevelő Toldi Tiborné. Juli egyike annak a 200 embernek, akiknek a csütörtöki vihar miatt kellett elhagyniuk többé-kevésbé lakhatatlanná vált otthonaikat Tornanádaskán. Juliéknál a szél benyomta az ablakot, az üvegszilánkok beborítottak mindent, és a házuk tetejéről is hullámokban hordta el a cserepeket.

Szegény embert még az ág is...

A valamivel több mint 700 lelkes település természeti katasztrófák nélkül sincs rózsás helyzetben, munkalehetőség nem sok adódik, a falu többsége segélyből, legfeljebb közmunkából él – mindenki ott igyekszik spórolni, ahol tud, például a biztosítási díjakon.

– Hatvanéves vagyok, Tornanádaskán éltem le az egész életemet, de itt ilyen vihar még nem volt, ekkora pusztítást még életemben nem láttam – mondta Toldi Béla, ami magyarázatul szolgálhat arra is, miért nem rendelkezik egyik károsult sem biztosítással.

Az orkán csütörtökön dél­előtt tíz óra körül csapott le Tornanádaskára, és gyakorlatilag letarolta a falut. Ölnyi vastag fákat csavart ki tövestől, másokat derékban roppantott ketté, vagy elegánsan ráborította egy épület tetejére. A község minden ingatlanja károsodott valamilyen mértékben; volt, ahonnan az előtetőt szakította le a szél, majd módszeresen megkezdte a tetőcserepeket. A masszív építésű, vastag cseréppel borított házak állták leginkább a szél ostromát, bár egy-egy cserép ezekről is tovaszállt, ám a viszonylag fiatal, de nem kellő alapossággal felépített épületeket azonban alaposan megtépázta a szél.

Ha végigmegyek rajtad én...

A falu legszélső utcáját, az Akácfa utcát keresztben kapta el a szél, s annak ellenére, hogy a falu fölött átrohantában már kitombolhatta volna magát, itt tűzfalakat borított be, komplett tetőket szaggatott le. A temérdek, szélben repkedő éles törmelék – például cserép-, üveg- és paladarabok – miatt a tűzoltók balesetveszélyesnek ítélték meg a környéket, az Akácfa utcát a rendőrség lezárta, kétszáz ember ideiglenesen nem térhet haza otthonába. Sokan később sem.

A három gyereket nevelő Balázs Csaba ottjártunkkor az óvoda előtt más férfiak társaságában éppen azon tanakodott, hogyan is kellene hazamennie, hogy összeszedjen néhány holmit. A vihar miatt nekik is el kellett hagyniuk házukat, még azt sem tudta, milyen állapotban lehet.

„Maguk jártak az utcában. Nem látták, nagy a kár? A székelykapus ház az enyém, nekem van egyedül székelykapum..." – kérdezte munkatársainktól. Elmondta még, úgy látta, sok tetőt letépett a szél, mégis azok jártak a legrosszabbul, ahol a tűzfalat is beborította a vihar.

„Beomlott a plafon, összetörte a tévét, hűtőgépet, mindent..." – mondta.

Beri Tamás helyi településvezetőtől úgy tudjuk, az ideiglenesen kitelepített közel kétszáz ember közül ötvenet tudtak rokonoknál, ismerősöknél, más településeken elhelyezni, a többiek a kastélyban, a tornateremben és az óvodában, matracokon fekve töltik az éjszakát.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában