Helyi közélet

2014.04.16. 15:29

Minden fának diák a gondozója

Onga - A település és a régió is profitálhat a projektből.

Onga - A település és a régió is profitálhat a projektből.Az Ongai Kulturális Egyesület 2013 októberében pályázott a Svájci Civil Támogatási Alaphoz „Közösségi gyümölcsbank és tankert létrehozása" című projektjével, mely pozitív elbírálásban részesült. A 2014. december 31-ig tartó projekt 3 585 000 forint támogatásban részesül, amihez 405 372 forint önerő társul.

- A célunk egy olyan gyümölcsbank és tankert alapítása és működtetése, amelynek révén lehetőség van a gyümölcstermesztés évszázados hagyományát és az önellátás szemléletét Ongán és tágabb környezetében terjeszteni és művelni - jelentette ki Takács László, Az Ongai Kulturális Egyesület elnöke a projekt keddi ongai nyitórendezvényén. - Hosszú távon pedig az a tervünk, hogy „alapjoggá, közfeladattá" váljon az önellátáshoz való jog.

Az OKE elnökétől azt is megtudtuk, hogy az általános iskola 7. osztályos tanulói és családjaik, illetve a teljes helyi lakosság a program célcsoportja, az együttműködő partnerek pedig a helyi általános iskola és a város önkormányzata. Takács László hozzátette, a település egésze profitál a projektből, és az lehetőséget biztosít a régió valamennyi gyümölcstermesztéssel foglalkozója számára, hogy konkrét fajtaismeretek, példák révén a gyümölcsbank segítse mind a hobbi-, mind a szakavatott kertészt, illetve a hátrányos helyzetűek öngondoskodásának elősegítését is.

A projekt első lépéseként a Berzsenyi utca 9. szám alatti 900 négyzetméternyi terület bozótirtása, majd gyümölcsfákkal - közel 50 különböző fajta - betelepítése valósult meg: minden egyes fának van egy diák gondozója. Ősszel egy 2007 négyzetméternyi terület betelepítése következik újabb, más fajta gyümölcsfákkal, de a program részeként többek között felállítanak egy nagy aszaló kemencét a Darvas Közösségi Ház és Múzeum udvarán, ahol a diákok megismerhetik az aszalás minden fortéját. A gyümölcsfeldolgozás többi területe sem maradhat ki: lesz lekvárfőzés, befőtt készítés is, és a projektet végül egy gyümölcstermék verseny zárja majd le novemberben.

ÉM-PA

Főbb tevékenységek

Közösségi munka részeként a tankertnek helyet adó területek bozótirtása, gyommentesítése, gyümölcsfákkal való betelepítése, azok gondozása, ismertető táblákkal való ellátása, a gyümölcsfeldolgozás gyakorlati lépéseinek alkalmazásával, megismertetésével (aszalás, befőzés, lekvár főzés) az öngondoskodás elterjesztése, egy gyümölcsbank létrehozása. Összesen 112 darab különböző gyümölcsfát ültetnek (szilva, alma, körte és kajszi, azokon belül mindenből csak egy fajta) két különböző ongai területre.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában