Helyi közélet

2014.04.17. 13:21

In memoriam Emődi Imre

Kazincbarcika - Méltósággal viselt, hosszan tartó, súlyos betegségben életének 60. esztendejében elhunyt Emődi Imre tűzzománckészítő.

Kazincbarcika - Méltósággal viselt, hosszan tartó, súlyos betegségben életének 60. esztendejében elhunyt Emődi Imre tűzzománckészítő.A Gyermekek háza-Kézművesház tűzzománc-szakkörének és klubjának megbecsült vezetője korán lett nyugdíjas, és felszabadult idejét alkotással töltötte. A művészeti egységhez kötődő kapcsolata 1999-ben, az Élő népművészet elnevezésű pályázat és kiállítás révén kezdődött el. Eleinte keresztszemes hímzéssel surcokat készített, majd a tűzzománc világában merült el.

A tűzzománc alapjait tizenöt évvel ezelőtt a Kodály Zoltán művészeti iskolában Kovács Gabriella művésztanártól sajátította el. 2002-ben kapcsolódott be a Gyermekek háza-Kézművesház programjaiba, ahol több mint tizenegy éven keresztül tevékenykedett szakkör- és klubvezetőként.

Tanítványai több alkalommal sikeresen szerepeltek a tahitótfalui Eperfesztivál keretében megrendezett diákalkotók országos tűzzománc-pályázatán. Tavalyelőtt Egerben az Országos Zománcművészeti Biennálén hat szakkörösének munkáját állították ki, kettejük alkotása a katalógusba is bekerült.

Azon kívül, hogy intenzíven alkotott, jutott ideje civil tevékenységekre is. A Sajómenti Népművészeti Egyesületnek egyik alapító és több éven keresztül vezetőségi tagja volt. Az oktatáson kívül kiállításokon keresztül is népszerűsítette a kézművességet. Több helyen találkozhattunk tűzzománc- és keresztszemes munkáival - többek között a miskolci megyeházán, a Herman Ottó Gimnáziumban, de önálló kiállítása volt a Gyermekek háza-Kézművesházban, a Gimi Galériában, Sajószentpéteren, Szendrőben, valamint Budapesten a Camponában is.

A szlovákiai Várhosszúréten működő Gömöri Kézművesek Társulásának tagjaként szorgalmazta a társulással létrejött együttműködést, amelynek első gyümölcse a városi kiállítóteremben 2010-ben megrendezett „Kézművesség határok nélkül" című, nagysikerű kiállítás volt.

Emődi Imre 2014-ben a magyar kultúra napja alkalmából Kazincbarcika Város Polgármesterének Elismerő Oklevele kitüntetésben részesült, melyet betegsége miatt szeretett fia vett át.

Végső búcsúztatása április 23-án (szerdán) 15.30-tól a sajókazai temetőben lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában