Helyi közélet

2014.03.28. 08:57

Vendégjegyzet: Látványpont. Látvány. Pont.

<em>Az építmény hasznosítási ötleteként felmerült, hogy egy szemközti falra felszerelt webkamera segítségével képeslapot lehessen küldeni.</em> Koleszár Péter írása.

Az építmény hasznosítási ötleteként felmerült, hogy egy szemközti falra felszerelt webkamera segítségével képeslapot lehessen küldeni. Koleszár Péter írása.Néhány éve barátaim körében egy avasi pincében jött elő a gondolat a Villanyrendőr forgalomirányító építményének újra felépítéséről. Az elfogyasztott bor hatására szkeptikus, valamint optimista gondolatok feszültek egymásnak. Érvként merült fel, hogy párizsi fotóalbum sincs az Eiffel-torony nélkül, brüsszeli a pisilő fiú vagy római a Trevi-kút nélkül. Majd azzal tért nyugvópontra a vita, hogy egy unikális, belvárosi, „fotón pózolós" látványpontra Miskolcnak is szüksége van.Pár hónapja egy másik beszélgetésen Szántó István, az Észak tollforgatójának fülét is megütötte a lokálpatrióta gondolat, aki legkevésbé beszélni, mint tenni akart a Villanyrendőr ügyéért. Terveztetett, engedélyeztetett, támogatókat gyűjtött. A maga határozottságával a kezdeményezéshez megnyerte a város elöljáróit is, így a csillagok együttállása okán egyre valószínűbb, hogy a miskolciak kedvenc randi helyszíne hamarosan régi-új arcát fogja mutatni.

Az építmény hasznosítási ötleteként felmerült, hogy egy szemközti falra felszerelt webkamera segítségével képeslapot lehessen küldeni. A március 15-én hatályba lépett új Polgári Törvénykönyv azonban nem csak ezt a gondolatot, hanem az alapötletet is új megvilágításba helyezi. Az új szabályozás szerint ugyanis csak akkor készíthet bárki fotót, ha előzetesen a fotón szereplő személyek hozzájárulását kéri. Ha ezt nem teszi, akkor akár már a fotó készítéséért is perelhető.

Mennyire életszerű, hogy a két forgalmas gyalogátkelőhely és a buszmegálló sűrűjében valaki engedélyeket kéregessen?! Mennyire életszerű, hogy egy külföldi turista jóváhagyásért folyamodjon magyarul?! Mennyire életszerű egy vidám csíííz közben a sétálóutcán ne sétáljon bele a képbe egy be nem avatott gyalogos?! Mennyire életszerű, hogy egy ilyen, előzetesen leegyeztetett fotó spontán legyen?! Mennyire életszerű elvárás az, hogy életszerű helyzetekre életszerűen betartható válaszokat adjanak törvényeink?!

Reménykedjünk, hogy a jog alkotásával megbízott szereplők valamelyikének vállát megkocogtatja majd valaki, miközben egy megismételhetetlen pillanatot megörökítő képnek örvend: „Uram, elfelejtett engedélyt kérni, letörölné? Itt, a szemem láttára!" Reménykedjünk abban is, hogy ez a kérés az ország látványpontjain – köztük az újra felállítani kívánt Miskolci Villanyrendőr építménye alatt – minél kevesebb alkalommal hangzik majd el. És nem a turisták csökkenő száma, hanem a helyzet életszerűtlensége miatt.

- Koleszár Péter -

Szerzőnk a Miskolc a múltban Facebook csoport alapítója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában