Helyi közélet

2014.03.20. 13:33

Nézőpont: Nagy Testvér

<em>Öröm és boldogság, hogy 123 darab térfigyelő kamera pásztázza Miskolcon az életünket. Jó emberek figyelik minden lépésünket és intézkednek, ha a rossz emberek akcióba lépnek. Nyugodtabbak lehetünk, ha a gyerek egyedül jön haza edzésről, vagy ha a nagyi szólóban indul megvenni a város másik végére a 16 forinttal olcsóbb kefirt. Kisimultabb arccal tekinthetünk a fénybe, mert néznek, vigyáznak ránk</em>. <strong>Juhász-Léhi István jegyzete</strong>.

Öröm és boldogság, hogy 123 darab térfigyelő kamera pásztázza Miskolcon az életünket. Jó emberek figyelik minden lépésünket és intézkednek, ha a rossz emberek akcióba lépnek. Nyugodtabbak lehetünk, ha a gyerek egyedül jön haza edzésről, vagy ha a nagyi szólóban indul megvenni a város másik végére a 16 forinttal olcsóbb kefirt. Kisimultabb arccal tekinthetünk a fénybe, mert néznek, vigyáznak ránk. Juhász-Léhi István jegyzete.

Másrészt "Nagy Testvér" hangulata van a hihetetlen mennyiségű kamerafüzérnek, melynek "hála" azt is megtudják mondani, hogy mikor ültél és kivel autóba, hová mentél, hol parkoltál le. Melyik házba mentél be és kivel jöttél ki onnan, vagy nem. A "Nagy Testvér" figyel minket... Bevallom, azért ez némileg feszélyez. A tény, hogy figyelhetnek, nézhetnek. Megértem azokat is, akik ettől várják például azt, hogy a szomszédos parkban hajnalig tartó italozásnak gátat szabhat az, hogy vesz, rögzít a kamera és a mögé felépített rendszer. Vagy azoknak van igaza, akik a látható emberben, az egyenruhásban bíznak? Vagy abban, hogy a meglévő törvényeket betartatják például azokkal, akiknek teljesen természetes az, hogy a kerékpárúton, vagy éppen a díszkövön parkolnak?

De tényleg: hiszem, hogy jó lesz, jó lehet a rendszer a mi és a köz biztonsága érdekében, ám feladunk valamit a mindent látó "Nagy Testvér" érdekében. Meglátjuk, hogy megéri-e.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában