Helyi közélet

2014.03.28. 08:52

Lehet-e Miskolcból informatikai központ?

Miskolc - Tízezer laptophoz jutnak miskolciak: a programban részt vett az Észak-magyarországi Informatikai Klaszter is. Interjú: Sáfrány Gáborral, az Észak-magyarországi Informatikai Klaszter vezetőjével.

Miskolc - Tízezer laptophoz jutnak miskolciak: a programban részt vett az Észak-magyarországi Informatikai Klaszter is. Interjú: Sáfrány Gáborral, az Észak-magyarországi Informatikai Klaszter vezetőjével.A számos politikusi, közigazgatási nyilatkozat után kíváncsiak voltunk a programot másként szemlélő azon informatikai szakemberek véleményére is, akik Miskolcot szeretnék informatikai központtá tenni. Sáfrány Gábor klasztervezetővel beszélgettünk.

Sáfrány Gábor: A régióban működő, informatikával foglalkozó vállalkozások komoly munkaerő problémákkal küzdenek – reméljük, minél több aktív számítógép használó lesz a környezetünkben, annál többen választják majd az informatikusi pályát is. A program egy, a különféle célcsoportokhoz igazodó képzési csomagot is magában foglal. Így a hivatást, munkát keresők, vagy a szakmát tanulók számára is segítséget nyújt, és növeli általában a digitális írástudók számát.

- Mit vár attól, hogy a nagyszámú technikai eszköz kikerül a családokhoz?

Sáfrány Gábor: Azoknál a családoknál, ahol ez az első számítógép, ott azt várom, hogy sikeresen be tudjanak kapcsolódni a világ digitális vérkeringésébe, felismerve és kihasználva a kínálkozó lehetőségeket. Az otthon végezhető munka magától értetődő, de a távoktatással, az idegen nyelvű szövegek, videók elérésével, az idegen nyelveket sikeresebben elsajátítva javulnak a munkaerőpiaci esélyek. A diákoktól pedig azt várom, hogy tudásukat gyarapítva a miskolci informatikai cégeknél helyezkedjenek el...

- A klaszter miben látja annak esélyeit, hogy Miskolc számára valóban az informatika húzó üzletág lehessen? Tud-e ebben segíteni ez a program?

Sáfrány Gábor: Egy informatikai vállalkozás akkor tud megtelepedni a régióban, ha olyan munkavállalókat tud alkalmazni, akik a számára értékes tudás birtokában vannak. Ezt pedig kizárólag tanulással lehet megszerezni. Ezen és ezért dolgozik a klaszter is évek óta együttműködve a Miskolci Egyetemmel. Ez a program egy újabb lehetőség, hogy a képzés minősége jobb legyen, az itt tanulók olyan eszközökön, olyan szoftverkörnyezetben tanuljanak, amelyen és amiben aztán később dolgozni is fognak.

- A klaszter szerint hogyan lehetne vonzóbbá tenni az informatikusi pályát?

Sáfrány Gábor: A klaszter a régióban évek óta, rendületlenül próbálja az informatikai kultúrát népszerűsíteni, sok esetben olyan rendezvénysorozat életre hívásával (IT+, ITrend meetup), amilyenre talán az egész országban nincs máshol példa. Azt gondolom, ez a szakma akkor lesz még vonzóbb, ha több informatikával foglalkozó, vagy azt alkalmazó munkaadó tud a régióban megtelepedni, hiszen minden egyes vállalat új színt hoz a piacra.

- Mi az oka annak, hogy kevés a jó informatikus, miközben mindenki használja a számítástechnikát?

Sáfrány Gábor: Tehetséges fiatalokból szerencsére nem szenvedünk hiányt. Szerintem nem a jó informatikus kevés, hanem a jó és tapasztalattal rendelkező informatikus, aminek az oka a régióban jelen lévő, illetve az ezen a területen működő vállalkozások számával függ össze. Nem lehet egyik pillanatról a semmiből informatikai központtá alakítani egy várost. Évek alatt, hosszas és kitartó munkával lehet a pályakezdő és tehetséges fiatal informatikusokból tapasztalt munkavállalókat képezni. A cél viszont az, hogy a tapasztalttá váláshoz ne elvándorolni kelljen, hanem itt a régióban is adottak legyenek ehhez a feltételek. Meggyőződésem, hogy ez a program képes ezt a célt szolgálni.

ÉM


A klaszter szerepe

Az ÉMIK a régió egyetlen akkreditált informatikai klasztere, jelenleg már több mint 40 tagvállalattal. A klaszter a projektben szakmai, illetve támogató jellegű feladatokat végzett. Ezt talán legjobban a piaci szereplők szemszögéből a laptopokra kerülő szoftverek hosszas egyeztetést követő kiválasztásában történő aktív együttműködésük példáz. Ezek mellett aktívan részt vettek a célcsoportok kialakításában, illetve a kiválasztási szempontrendszert meghatározásáról szóló, azt célzó megbeszéléseken is.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában