Helyi közélet

2014.03.12. 13:58

Kullancsinvázió? (Egyelőre) nem!

Borsod-Abaúj-Zemplén - A szakember szerint a legfontosabb a megelőzés és a szakszerű eltávolítás.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A szakember szerint a legfontosabb a megelőzés és a szakszerű eltávolítás.A szakemberek egy része szerint a szokatlanul enyhe tél miatt kullancsinvázió várható az országban: így például a Bükkben, az ÉSZAKERDŐ Zrt. területén is. Vannak-e mindezzel kapcsolatosan előrejelzéseik? Mi tudnak tenni munkatársaik védelmében? - kérdeztük többek között.

- Magyarországon a múlt évben - az Országos Epidemiológiai Központ nyilvános adatai szerint - összesen 44 kullancs-encephalitis, valamint 1523 Lyme-kóros megbetegedést regisztráltak: mindkét adatban évek óta csökkenés figyelhető meg - nyilatkozta lapunknak Tóth Zoltán, az ÉSZAKERDŐ Zrt. Biztonsági Osztály vezetője. - Az enyhe tél miatt az idén már februárban is jelezték kollégáink, hogy gyakran előfordult bennük kullancs. Azonban azt kijelenteni, hogy mindezért „kullancsinvázió” lenne, vagy várható, elhamarkodott. Az országos előfordulás tekintetében pedig sokkal „fertőzöttebbek” (így több kullancs is fordul elő) a Dunántúli területek, ott is főként Zala megye. Munkatársaink védelmében elsődleges a szakszerű tájékoztatás, figyelemfelhívás a megelőzéssel kapcsolatban. Hogy melyek ezek? A megfelelő öltözködés, riasztószerek használata, mindennapi, otthoni testvizsgálat, illetve a bőrbe fúródott kullancsok időben, szakszerűen történő eltávolítása, a Lyme-kór fertőzés bőrtünetének ismertetése. Mindezt évente ismétlődő oktatások keretében. Természetesen a kullancs-encephalitis (kullancsok által terjesztett, vírusos agyhártya-, agyvelőgyulladás) elleni védőoltást minden érintett munkavállalónknak kötelező jelleggel biztosítják az ÉSZAKERDŐ-nél.

Riasztó, de...

Tóth Zoltán a kirándulók, túrázók figyelmét is fentiekre hívja fel: a legfontosabb a megelőzés, illetve a kullancs eltávolításának szakszerű (a népi hiedelmeken alapuló módszereket – például zsírral, olajjal, egyéb szerekkel való bekenés, dörzsöléssel kiforgatás, stb. – kerülő) a kereskedelemben (például gyógyszertárakban) kapható eszközökkel (kullancs-kanál, csipesz) történő eltávolítása. Az encephalitis elleni védőoltást, különösen aki gyakran jár erdőn, túrázni, de ha csak a parkba a gyerekekkel (sajnos ott is előfordulnak) is, adassa be, életet menthet!

- Az elmondottakban talán sok riasztó dolog, de ha a tanácsokat betartják, mindenkit arra biztatunk, hogy minél többet menjen ki a szabadba, kiránduljon, túrázzon, hiszen az a testi-lelki feltöltődés, amit a jó levegő, a napsütés, a természet nyújt mindenkinek, pótolhatatlan kincsünk - fogalmazott az ÉSZAKERDŐ Zrt. Biztonsági Osztály vezetője.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában