Helyi közélet

2014.03.06. 10:50

Az űripari alkalmazás nem végállomás

Miskolc - Széles körben felhasználható, fémet, fát, ipari műanyagot is helyettesíthet az Aluinvent fejlesztése.

Miskolc - Széles körben felhasználható, fémet, fát, ipari műanyagot is helyettesíthet az Aluinvent fejlesztése.Űripari alkalmazásokra szánt ultrakönnyű alumíniumhab termékek prototípusainak előállítására kötött együttműködést az Európai Űrügynökség a Miskolc mellett anyagtechnológiai fejlesztő- és gyártóközpontot üzemeltető Aluinvent Zrt.-vel a napokban. Az együttműködés célja az Aluinvent által előállított alumíniumhab alapanyagból prototípus termékek létrehozása űripari alkalmazások számára. Az Aluinvent a projektben a Miskolci Egyetemen található Prof. Dr. Roósz András akadémikus vezette MTA–ME Anyagtudományi Kutatócsoporttal működik együtt.

Hogy mi is az az alumíniumhab? A társaság terméke különféle ötvözetekből előállítható, szabályozott és homogén cellamérettel, valamint különleges mechanikai tulajdonságokkal rendelkező ultrakönnyű, jó energiaelnyelő képességű, nagy fajlagos szilárdságú, jól megmunkálható és hegeszthető új típusú anyag. Az általuk előállított alumíniumhab gyártási technológiájának kedvező költségei és az anyag egyedülálló tulajdonságai rendkívül versenyképessé teszik a könnyűfémekkel és a műszaki műanyagokkal szemben is.

– Ez egy magyar fejlesztés – hangsúlyozta dr. Babcsán Norbert, az Aluinvent Zrt. alelnöke. – A termék unikális, az egyetlen olyan a versenytársakat tekintve, amelyik hegeszthető, önthető, korrózióálló és újrahasznosítható. Szerkezeti anyagként is alkalmazható, mert mindent tud, amit a fémek. Emellett a fával azonosan megmunkálható.

Mindennapi felhasználása

Kérdésünkre, hogy a mindennapi életben hol használható az általuk kifejlesztett termék, Babcsán Norbert elmondta, hogy részben mindenhol, ahol fát használnak, így a bútoriparban és belsőépítészetben is. Készülhet belőle polc, asztal, szék, burkolólap vagy akár fűthető parketta is. Másodsorban kiválthatja az ipari műanyagokat, például telefontokozatok, laptopok, háztartási eszközök gyártásában. Harmadsorban az autóipar számára lehet hasznos alapanyag, a járművek karosszériája és az ütközéselnyelő cellák kialakításánál.

És hogy mikor találkozhatunk vele a mindennapokban? Mint hallottuk, már van olyan épület az országban, ahol aluinventes alumíniumhabból készült egy recepciós pult. Jelenleg még csak 30 tonna az éves termelésük, amit szeretnének 1000 tonnára növelni az idén. A termelés felfutásával terjedhet el széles körben termékeik alkalmazása.

Babcsán Norberttől megtudtuk, jelenleg 12-en dolgoznak a társaságnál, többségében villamos-, gépész- és anyagmérnökök, PhD és DSc fokozatú kutatók. Az új üzem év vége felé kezdődő építése azonban magával vonzza a létszám bővítését is.

– Az év végéig 30-40 emberrel tervezünk, hosszú távon pedig több száz szakembernek adhatunk munkát – hangsúlyozta Szabó Tamás vezérigazgató. Hozzátette: tudásintenzív területről lévén szó jelentős lesz a mérnökök aránya, de a fém- és gépiparban jártas szakemberekre is szükség lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában