Helyi közélet

2014.03.05. 15:45

Az új salakmotorpálya helyszínének keresése még tart

Miskolc - A salakmotorosoknak az MVSC pályát nem adnák át, a Fonoda úti ingatlant viszont szívesen.

Miskolc - A salakmotorosoknak az MVSC pályát nem adnák át, a Fonoda úti ingatlant viszont szívesen.Miskolc alpolgármestere, dr. Zsiga Marcell hétfőn délelőtt a miskolci salakmotorsport jövőjével kapcsolatos beszélgetésre invitálta a sajtó munkatársait. A sportág fő problémája a pályahelyzet, ugyanis az eddig a versenyeknek helyet adó népkerti sporttelepen, annak leromlott műszaki állapota miatt már nem tudnak nemzetközi versenyeket rendezni. Új helyszín pedig, ahol új életet kezdhetnének egyelőre nincs, pontosabban konkrétumok nincsenek, csak szóba jöhető, lehetséges területek. Ez utóbbi „megtalálásában" közreműködik a miskolci önkormányzat, és dr. Zsiga Marcell azt a kétéves pályakeresőt foglalta össze, amelynek a fő irányvonala az, hogy az önkormányzat olyan közösségi tulajdonban lévő ingatlant adjon át, jelöljön ki salakmotorsportra, ahol a sportág végleges otthonra lelhet.

Az alpolgármester hétfőn azt is bejelentette, hogy immár egy műszaki- és tervdokumentációval is rendelkeznek, ugyanis a Műépítész Kft. pár évvel ezelőtt elkészítette a déli autópálya lehajtója, az akkori Cora áruház mellé tervezett salakmotor pálya építészeti terveit, amit néhány nappal ezelőtt a tervezőiroda vezetőjétől, Puskás Pétertől megkapott a város azzal, hogy részükről ennek az ingyenes átadásával járulnának hozzá a pálya megépítéséhez.

– Ez egy zöldmezős beruházás terve volt, ám az eredetinek szánt helyszínen ezt biztosan nem lehet megvalósítani, mert ott az ipari területté való átminősítés után a TAKATA fog gyárat építeni, ám máshol talán használni lehet majd egyszer. A BVSE pálya mellett további két-három vagy inkább négy lehetőség is felmerült a közelmúltban arra vonatkozóan, hogy hol legyen a miskolci salakmotor pálya, de döntés még nincs, az egyeztetések zajlanak, ezen a héten is lesz, lehet találkozónk ebben az ügyben a salakmotor klub vezetőjével, Jacsó Tiborral – tudtuk meg dr. Zsiga Marcelltől, aki sorba vette a lehetséges helyszíneket.

Egy, kettő

Az alpolgármester tájékoztatása szerint az egyik szóba jött helyszín az MVSC pálya, ami gyors megoldást jelentene, hiszen a terület kiépült infrastruktúrával rendelkezik, kisebb ráfordítással lehetne salakmotorozásra alkalmassá tenni, de mivel lakóövezetben található, a környéken élők részéről az ide költözés esetleg ellenérzéseket válthatna ki, ezért ezt az ötletet az önkormányzat nem támogatja. A mostani helyszín, a népkerti pálya részben emiatt nem tökéletes, mert ez is lakóövezetben fekszik, és mivel ez nem önkormányzati- vagy állami tulajdonban van, így senki sem szeretné elkölteni itt azt a 11-12 millió forintot, amelyből időlegesen versenyzésre alkalmassá lehetne tenni (új rajtgéppel, palánk cserével, új lufi palánk megvásárlásával), mert ezzel a ráfordítással a jelenlegi komfort körülményeken nem tudnának javítani (vizes blokkok, kiszolgáló létesítmények).

Három, négy, öt

A sportért felelős városházi tisztségviselő elmondása szerint a most épülő északi elkerülő út és a Csorba-tó közötti terület is felmerült lehetséges helyszínként, de itt a lehajtó utak megépítése, és a közmű kiépítése a kijelölendő salakmotor pályához jelentős áldozatvállalásokat igényelne. Dr. Zsiga Marcell negyedik helyszínként a Nádasrétet említette, ahol egy olyan 10 hektáros területe van az önkormányzatnak, amelyet erődsáv vesz körül, és ez a „hangszennyezést" is képes megszűrni. Itt viszont egy talajmechanikai vizsgálatot, majd ezt követően egykörnyezetvédelmi vizsgálatot kellene elvégeztetni (előbbi 1 millió utóbbi 5 millió forintba kerülne, és az önkormányzat abban gondolkodik, hogy a kisebb költségűt a salakmotor klub finanszírozhatná – ám a korábban ebben a témában született cikkünkben a salakmotorosok kifejették, hogy ezt az ötletet nem pártolják, azért, mert nem szeretnének más tulajdonának az állapotfelmérésre költeni). Ötödik helyszínként az alpolgármester, az autópálya melletti területet említette, amely a Fonoda útról közelíthető meg, a hűtőház és a volt húsüzem közelében helyezkedik el. Ez közúton jól megközelíthető, infrastruktúrával ellátott ingatlan, amely 6,5 hektáros méretű, és alkalmas arra, hogy itt egy 2-3-4 hektáros salakmotoros bázis kiépülhessen – vélekedett a politikus.

ÉM-BCS

Arról, ami még a területen kívül kell

– A városvezetés azon van, hogy a lehető legoptimálisabb területet találja meg, és adja át a salakmotorosportnak, azzal a céllal, hogy ott egy új pálya épüljön – mondta dr. Zsiga Marcell. – De azért azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az önkormányzati terület kijelölésén túl azért másra is szükség lesz, hiszen kiszolgáló létesítményeket, lelátót is építeni kellene. Az ehhez szükséges forrás viszont nem áll rendelkezésre önkormányzati oldalról, ugyanis ilyen tétel nem szerepel az idei költségvetésben. Így egyelőre finanszírozás terén, ha sikerül megtalálnunk a helyszínt, akkor csak arra a közösségi összefogásra számíthatunk, például a földmunkák elvégzésére, amelyet a salakmotorsport iránt elkötelezettek nevében ajánlottak fel Jacsó Tiborék.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában