Helyi közélet

2014.03.31. 18:06

A kerékpározásnak is van kultúrája!

Kazincbarcika - Nem elég csak kerékpárutakat építeni, hanem a kerékpáros kultúra emelésére hivatott programok, kampányok megszervezése és megvalósítása is fontos feladat.

Kazincbarcika - Nem elég csak kerékpárutakat építeni, hanem a kerékpáros kultúra emelésére hivatott programok, kampányok megszervezése és megvalósítása is fontos feladat.A kétkerekűvel történő közlekedést népszerűsítő, a KRESZ szabályokat ismertető oktató, ösztönző rendezvények elengedhetetlen részei a közlekedési kultúra jó irányba mozdításának. Ezt még információs kiadványokkal, sajtóanyagokkal, figyelemfelhívó előadásokkal lehet tovább erősíteni, hogy ne csak közlekedjünk, hanem biztonságosan közlekedjünk minél fiatalabb korban.

Kazincbarcikán immár a második kerékpárutat veszik használatba a kétkerekűvel közlekedők. A második ütem építésére az Új Széchenyi Terv keretében több mint 100 millió forintot nyert Kazincbarcika önkormányzata. Az ÉMOP-5.1.3-11-2011-0003 azonosító számú, a „Kazincbarcikai kerékpárút-hálózat építése és fejlesztése” című projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Bringázz a munkába és a suliba is!

A kerékpárutak építése esetenként együtt járhat a forgalmi rend megváltozásával, a kétkerekűvel közlekedők számának növekedésével. Így különösen fontos a szemléletformálás, a szabályok teljes körű megismerése, autós, gyalogos és kerékpáros szemszögéből egyaránt. No és az is, hogy le tudjuk tenni az autónkat, többet és rendszeresen kerékpározzunk, suliba, iskolába, bevásárolni, kirándulni.

Ezen célok érdekében április első hetében szemléletformáló kampányt rendeznek Kazincbarcikán. A program keretében a „Bringázz a munkába!” (Bam!) kampány mintájára lesznek rendezvények a város különböző pontjain. A BAM! kampány kezdeményezője és a védjegyoltalom jogosultja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, akik a Magyar Kerékpárosklubbal együttműködve számos nagyon sikeres akciót bonyolítottak már le.

Így most Kazincbarcikán is lesz bringás reggeli, ingyenes kerékpárszervíz, szakmai tanácsadás, totó-töltés, ügyességi- és nyereményjáték.

A gyerekek is nagyon fontos célközönsége a szemléletformálásnak: a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ által irányított, egykoron BringaSuli-nak elnevezett program mintájára lesz kerékpáros oktatás elméletben és gyakorlatban, tesztírás, bemutató és szórakoztató program egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában