Helyi közélet

2014.02.27. 18:49

Vasgyárból lesz a kultúrgyár

Ózd - Orbán Viktor miniszterelnök helyezte el a kezdődő MANDA-beruházás időkapszuláját Ózdon.

Ózd - Orbán Viktor miniszterelnök helyezte el a kezdődő MANDA-beruházás időkapszuláját Ózdon.Két pályázati forrásnak köszönhetően 2.5 milliárd forintos beruházás indulhat el rövidesen Ózdon. A régi törzsgyár területén kialakítanak egy skanzent, a korábbi Erőmű épületében pedig a köznyelven csak a digitalizációs központként emlegetett projekt valósulhat meg. A fejlesztést szimbolizáló időkapszulát Orbán Viktor miniszterelnök, Riz Gábor, országgyűlési képviselő, Fürjes Pál polgármester és Lovas Lajos, a MANDA főigazgatója helyezte el a Rombauer-színpad előterében.

- Egy ilyen bezárt gyárudvaron állni különleges érzés, de mindenki másra gondol - fogalmazott beszédében Orbán Viktor. - Én leginkább arra gondolok, hogy a téglák mögött a dolgos kétkezi emberek munkája áll, és nem rajtuk múlt, hogy ez a helyzet kialakult. Legalább ilyen fontos azonban, hogy ne adjuk át magunkat az önsajnálatnak, mert a múlt eseményen már nem lehet változtatni. A saját jövőnket azonban még kézbe vehetjük, és kézbe is kell venni. A kormányunk 2010-es megalakulása után határozott elképzelésünk volt, hogy a korábbi ipari fellegvárnak számított városok sorsát jobb irányba fordítsuk. Az előző rendszerben ugyanis Ózdon, Dunaújvárosban, Miskolcon, Komlón és Salgótarjánban is óriási eredményeket értek el az emberek. Sajnos a régi termelés visszaállítása lassan negyedszázad távlatában nem lehetséges, viszont a digitalizációs feladatok megkezdésével ismét élettel tölthetjük meg a kohászat falait.

Átvállalt tartozás

Orbán Viktor Ózddal kapcsolatban kiemelte: minden településnek előbb fel kell álljon, mielőtt elindul a fejlődés útján. A kormány éppen ezért nyújtott segítő kezet a borsodi településnek akkor, amikor átvállalta a korábban felgyülemlett 4.5 milliárd forintos tartozását. Az önkormányzat tehát mostantól tiszta lappal indul, így nincs akadálya annak, hogy a nagy ívű terveket megvalósíthassák. Magyarország miniszterelnöke beszélt a foglalkoztatási adatokról is, mint mondta: Ózd környékén 22-ről 17 százalékra csökkent az álláskeresők száma, ami még mindig majd a duplája az országos átlagnak. A cél azonban továbbra sem változott: azt szeretnénk elérni, hogy Magyarországon mindenki meg tudjon élni a becsületes munkával szerzett jövedelméből.

Új értelmet a területnek

Riz Gábor, a térség országgyűlési-képviselője az elmúlt esztendőkben zászlajára tűzte a MANDA-projektet, amely ezúttal egy fontos állomásához érkezett.

- Felemelő rendezvény volt, mert azon a földön állhattunk, ahol korábban munkások százai nyüzsögtek - tette hozzá Riz Gábor. - Mögöttünk egy üres holdbéli táj volt látható, de már nem sokáig. A tervek ugyanis elkészültek, jövőre már állnia kell a skanzennek és a volt Erőmű épületében a digitalizációs központban is dolgozni fognak az emberek. A városnak és a térségnek ez egy arculatváltást jelent, új fogalmakat kell megtanulni. Megjelenhet nálunk a turizmus és az idegenforgalom, amely eddig nem volt jellemző Ózdra. A jövőben azonban olyan látványosságot tudunk majd kínálni, amelyet érdemes lesz megnézni azoknak is, akik esetleg a környéken megálltak Szilvásváradon vagy éppen Aggteleken. Komoly munka helyszíne lesz a volt Erőmű épülete, ahol a Kárpát-medence kulturális értéktárát mutatjuk be az épület felújítása után. Sokat tudunk majd adni az oktatásnak, a turisztikának és az ózdiaknak is. Újra lesz miért arra a területre lépni, ahol őseink még eleven, nyüzsgő élettel találkoztak.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában