Helyi közélet

2014.02.11. 08:14

Városi legenda a „jelölés”?

Miskolc - Belgiumban jelölik a lakásokat a bűnözők. Magyarországon nem?

Miskolc - Belgiumban jelölik a lakásokat a bűnözők. Magyarországon nem?Ismét több csatornán, de leginkább a Facebookon terjed az a hír, mely szerint a betörők megjelölik a kiszemelt lakások ajtaját. Most a fővárosban. Legutóbb az alábbiakat írta egy kommentelő: „2013. december 2-án egy érdekes szerzet csöngetett be hozzánk a Páskomliget utcában (XV. kerület): őszes hajú, 50-es férfi, redőnyöket értékesített elvileg, de igazából terepszemlét tartott, hogy hol vannak otthon. Természetesen a rácson sem jutott be, viszont a már ismert jelzéseket hagyta hátra maga után az ajtón, nem csak a mi emeletünkön, és máshova is becsengetett. A szokásos jelölések: V, ha vannak, és karika, ha nincsenek otthon.”

Sokak szerint ilyen esetek külföldön is történtek: Belgiumban a rendőrség tájékoztatót tett közzé a lakosság részére, melyben „X” jel mutatja, ha ki akarnak rabolni egy lakást. A jelölések között feltüntetik például, ha betörés szempontjából érdektelen a lakás, ha kutya vagy pénz van a háznál, hivatalos személy lakja vagy a szomszédok figyelik a lakást.


( A belga rendőrség a közelmúltban közzétette a betörők egyezményes jeleit. Nagyobb méretért kattintson a képre!)


A történet nem új keletű, hiszen legutóbb tavaly nyáron terjedt el az interneten egy olyan fotó, amelyen egy figyelmeztetés olvasható arról, hogy Újpalotán „betörők járják a környéket és a bejáratnál a csengőnél megjelölik a lakásokat, ahová be fognak törni.” A Budapesti Rendőr-főkapitányság akkor a híresztelést alaptalannak, régi városi legendának minősítette.

Megkérdeztük a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodáját, hogy találkoztak-e az üggyel kapcsolatos bejelentéssel.

"Megyénk területén nem jellemzőek az ilyen jellegű elkövetések. Elvétve ugyan találkoztak már a nyomozók hasonló jellegű esetekkel, azonban az csak ritkán fordult elő, koránt sem nevezhetjük azokat általánosnak és jellemzőnek" - tudatta kérdésünkre kedden dr. Gaskó Bertalan rendőr alezredes, a B-A-Z. MRFK szóvivője.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában