Helyi közélet

2014.02.20. 21:35

Több rendőr, nagyobb rend

Miskolc - Kevesebb bűncselekmény történt a tavaly megyében, de nőtt a nyomozati eredményesség.

Miskolc - Kevesebb bűncselekmény történt a tavaly megyében, de nőtt a nyomozati eredményesség.Szerda délután tartották a megyei rendőr-főkapitányságon a szervezet tavalyi évet és teljesítményét értékelő munkaértekezletét, melyen megjelent Papp Károly altábornagy, országos rendőrfőkapitány is.

A főkapitányság a saját - az Országos Rendőr-főkapitányság által meghatározott szempontrendszer szerint elkészített - értékelő jelentését már korábban felterjesztette az ORFK-hoz, ezekből emelt ki fontosabbnak, közérdeklődésre számot tartó adatokat tegnapi sajtótájékoztatóján Vereckei Csaba dandártábornok, megyei rendőr-főkapitány.

Az értékelő jelentést objektív adatokon alapulva, szubjektív véleményeket is figyelembe véve készítették el, hangsúlyozta a főkapitány, aki - mint mondta - néhol maga is meglepődött rajta, mert jobb és több lett, mint amire év közben számítani lehetett. A jelentés első része a szervezetet érintő tavalyi változásokról szól; múlt év február elsejétől a Magyar Rendőrségen lezajlott egy tipizálási folyamat, ami a főkapitányságot is érintette.

Mint Vereckei Csaba elmondta, ennek abszolút nyertesei voltunk, mert a járási közigazgatási rendszerhez illeszkedően a járási székhelyen lévő őrsöket szervezetileg és létszámukban is megerősítették, aminek köszönhetően közterületi jelenlét jelentősen javult.

A másik nagy változás - hangsúlyozta a főkapitány -, hogy beindult a megyében a tevékenységirányítási központ - ami nem azonos a hívásfogadó központtal. Összefoglalva: a rendőrkapitányságokon a korábbi ügyeletek megszűntek, és a főkapitányságon egy 56 hivatásos rendőrrel feltöltött központ kezdte meg a munkáját, vagyis egy ügyelet működik a megyében, innen irányítják valamennyi kapitányság tevékenységét.

Lássuk a számokat!

A tavalyi évet értékelve eldöntötték, hogy önmagukhoz viszonyítják önmagukat - tette hozzá Vereckei Csaba -, így egyértelműen látszik, hogy ugyanolyan feltételek mellett hogyan változott a helyzet. A bűncselekmények száma a megyében 13 százalékkal csökkent az előző évihez képest, míg a rendőri szervek nyomozati eredményessége 4,7 százalékkal nőtt. Ami fontos - mondta a főkapitány -, hogy a közterületen elkövetett deliktumok száma több mint egytizedével, a kiemelten kezelt bűncselekmények száma több mint nyolc százalékkal csökkent.

A bűncselekményekkel okozott kár 11 százalékkal volt kevesebb tavaly, mint az azt megelőző évben, ellenben a rendőri eljárásokat követően közel egyharmadával nőtt a megtérülési arány, s így az úgynevezett kármegtérülési mutató is pozitív eredményt mutat.

Országosan is jók vagyunk

A 100 ezer lakosra jutó bűncselekményszám 17 százalékkal csökkent a megyében, és így jóval az országos átlag alatt vagyunk, tehát egyáltalán nem borzasztó a megye bűnügyi helyzete, tette hozzá Vereczei Csaba.

A bűncselekmények területi megosztásával kapcsolatban a főkapitány elmondta: azok közel felét továbbra is a Miskolci Rendőrkapitányság illetékességi területén követték el, a "maradékon" osztoznak a vidéki kapitányságok. Továbbra is a tömegesen megjelenő kisebb, vagyon elleni bűncselekmények határozzák meg a megye bűnügyi helyzetét, hangsúlyozta Vereckei Csaba.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában