Helyi közélet

2014.02.07. 07:48

Mondja, Ön hogy bankol?

Miskolc - Több pénzt veszünk fel az automatákból, mint eddig? Figyelünk-e? Mire figyeljünk?

Miskolc - Több pénzt veszünk fel az automatákból, mint eddig? Figyelünk-e? Mire figyeljünk?„Egyszer volt nálam nagyobb összeg – több millió forint – amikor a lakásomat megvettem. Kivettem a bankból a pénzt, de az ügyvédhez, ahol találkoztam az eladóval, csak egy óra múlva volt időpontom. Soha rosszabb érzést. Mindenkiben potenciális rablót láttam az utcán, végül beültem egy cukrászdába, s megettem több adagnyi tortát", ezzel magyarázta egyik olvasónk – nevezzük Katinak –, honnan ered, hogy utálja, ha nagyobb összegű készpénz van nála. Mint mondja, elintézte ugyan a bankjánál, hogy havonta kétszer ingyenesen vehessen fel a pénzéből 150 ezer forintot (tudjuk, két alkalommal), de ő nem kíván élni a lehetőséggel. „Amikor csak lehet, bankkártyával fizetek", árulta el.

Forgalmas helyen

Érdekes, hogy mini közvéleménykutatásunk során inkább olyan emberekbe botlottunk, akik vagy hasonlóképp ódzkodnak a készpénztől, vagy már ráéreztek a bankkártyával való fizetés ízére. Viki például elmondta, internetbankon keresztül intézi a pénzügyeit, bankkártyával vásárol, ettől függetlenül elintézte, hogy élhessen az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével. Ám eddig még nem élt vele. Péter bankjánál eddig is volt lehetőség erre, de ezt ritkán használta ki. Azért, mondta, mert a közeli ATM-ben rendszeres, hogy nincs annyi pénz, amennyire épp szüksége lenne.

A további megkérdezetteknél arról is érdeklődtünk, hogy odafigyelnek-e pénzfelvételnél a biztonságra.

„Mindenképp", válaszolta József. „Olyan helyen veszem ki a pénzt, amely forgalmas helyen van, sötétben soha."

Tamás megjegyezte, ő eddig is mindig kivette az összes fizetését a bankból. Elárulja, nem figyel különösebben oda a biztonságára, viszont nem hordja magánál hosszabb ideig az összeget.

Vigyázzunk!

A média arra figyelmeztet, hogy az ingyenes készpénzfelvétel életbelépésével (ez február elsejével történt meg) megszaporodhatnak a bűncselekmények a bankjegykiadó automaták környezetében, hiszen várhatóan egyszerre több pénzt veszünk fel, mint eddig. Gaskó Bertalantól, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs vezetőjétől megtudtuk, megyénkben ilyenfajta bűncselekmény nem történt a közelmúltban. Mindenesetre kértünk, s kaptunk is néhány tippet, hogy mire figyeljünk a pénz felvételénél.

ÉM-HM

A rendőrség tanácsait az eszak.hu-n és az Észak-Magyarország pénteki számában olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában