Helyi közélet

2014.02.10. 15:28

„Kemény szavak voltak, de nem voltam otromba!”

Miskolc - Sok ember áll értetlenül Kovács László karnagy elbocsátása előtt. Ő maga sem érti.

Miskolc - Sok ember áll értetlenül Kovács László karnagy elbocsátása előtt. Ő maga sem érti.Tavaly augusztusban új igazgatója lett a Miskolci Szimfonikus Zenekarnak Horváth Ádám személyében. Az igazgató rögtön közölte Kovács László művészeti vezetőjével, karmesterrel, hogy a következő évadot (2014 szeptemberétől) már nem vele képzeli el. Azonban idén januárban váratlanul azonnali hatállyal felmondott a karnagynak, aki 30 éve dirigálja az 50 éves zenekart.

A felmondás után egy pár nappal milyen érzések kavarognak önben?

Kovács László: Bizonyos jelek már az évad elején is jelentkeztek, de ezeket akkor nem kezeltem a saját súlyukon, mert nem akartam elhinni, hogy szándékosak. Bár Horváth Ádám igazgató a mai napig azt hangsúlyozza, hogy ő engem soha egy szóval nem bántana meg, rendkívül tiszteli az én munkásságomat, és büszke a Miskolci Szimfonikus Zenekarra. De! Már szeptemberben, a négynapos fesztiválunkat úgy bonyolította le, hogy nem készültek plakátok, aminek segítségével a közönség informálódhatott volna. Aztán mégis készült plakát az első koncert előtt két nappal, de annak a 60 százalékát egy kép töltötte ki, és alul, kis betűkkel volt felsorolva a 4 koncert. Akkor nekem már gyanakodnom kellett volna arra, hogy itt a dolog lényege az, hogy amit nem Horváth Ádám talált ki és hozott létre, azt mindenféle lehetséges módszerrel megpróbálja lenyomni. Nem akartam még magamnak sem kimondani, de mintha az lett volna a célja, hogy minél kevesebb ember jöjjön el a zenekar koncertjeire, azért, hogy majd amikor ő szervezi meg a programot, és amikor majd lesz plakát, bezzeg akkor mennyivel többen lesznek. Persze akkor is észhez térhettem volna, amikor az 50 éves jubileumi koncertünket rendeztük. Ezen 190 fizető nézőnk volt a 600 férőhelyes színházteremben, és az egész eseményt reménytelen szomorúság lengte be. Az igazgató nem hívta meg a társzenakarokat, a kulturális és művelődési intézmények képviselőit, de nem jöttek el a nyugdíjasaink sem. Ők ugyanis megsértődtek, mert jegyet kellett volna venniük az ünnepi eseményre. De akkor is észhez térhettem volna, amikor Horváth Ádám engem mindenféle döntésből kihagyott.

További részletek az eszak.hu-n és a hétfői Észak-Magyarországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában