Helyi közélet

2014.01.24. 12:18

Ózdi Igazszólás...

Ózd - Az Ózdi Arvisura Társaság - melynek jelenlegi elnöke Bárdos István ny. mérnök - 2007. áprilisában alakult meg. A mai Magyarországon élő úzok (palócok) központja lett az egykori kohászváros Ózd.

Ózd - Az Ózdi Arvisura Társaság - melynek jelenlegi elnöke Bárdos István ny. mérnök - 2007. áprilisában alakult meg. A mai Magyarországon élő úzok (palócok) központja lett az egykori kohászváros Ózd.Az Arvisurát (Igazszólást) Paál Zoltán vetette papírra, ami segít az emberek lelkében rendet teremteni a régmúltat illetően.

Paál Zoltán 1913-ban látta meg a napvilágot,egy ózdi palóc munkás család gyermekeként. Felnőttként az Ózdi Kohászati Üzemekben dolgozott. A megírt könyvének kiadását már nem érte meg, mert 1982-ben eltávozott a "fizikai létsíkról".

Az Ózdi Arvisura Társaság fő célja a hagyomány ápolás az Arvisura az igazszólás szellemében, továbbá az Arvisura tanításainak közvetítése a jövő nemzedék számára.

- A magunk mögött hagyott 2013-as esztendő milyen volt a társaság számára?-  kérdeztem Bárdos Istvántól.

- Mozgalmas, kellemes, emlékezetes,tartalmas ami a társaság tagjai aktivitásának köszönhető.

- Mondana néhány konkrétumot ?

- Ünnepélyes keretek között február 2-án indítottuk a 100 évvel ezelőtt született Paál Zoltán emlékévet, melynek helyszíne a budapesti Attila Hotel volt. Március 3-án emlékülést tartottunk Ózdon a Paál Zoltán emlékév jegyében. Három Országos Arvisura Hétvégét rendeztünk - Csongrád, Kisterenye, Ózd. Képviseltettük magunkat számos városi rendezvényen. Például a Vasvári Sokadalom, és a Barkósági Napok. Az év folyamán bemutatkoztunk Arlóban, Csernejben, Bugacon Járdánházán. Az Intersparban rendezett Paál Zoltán emlékkiállításunkon több mint félezer ember írta be a nevét a vendégkönyvbe. Budapesten a Magyarok Világszövetsége székházában zártuk az évet ahol kitüntetéseket adtunk át. Az Ózdi Arvisura Társaság aranyozott emlékgyűrűt/medált adományozott Ibos Zoltánnak és Szili Istvánnak eredményes munkájuk elismeréséül.

- Kerékgyártó Mihály - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában