Helyi közélet

2014.01.16. 13:58

Még egy bő év és már kerülhetünk

Miskolc - A miskolci északi elkerülőutat 2015 tavaszán használhatják az autósok.

Miskolc - A miskolci északi elkerülőutat 2015 tavaszán használhatják az autósok.Ősszel nekiláttak, azóta – az ehhez kedvező időjárásnak is köszönhetően – folyamatosan építik a miskolci elkerülőutat és a kiegészítő építményeket. Mint írtuk, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. az M30-ast és a 26-os főközlekedési utat összekötő szakasz megépítésével az összességében legolcsóbb ajánlatot tevő Közép-Tisza Vidéki Vízépítő és Telekommunikációs Kft.-t. bízta meg. A Colas Hungária Kft. és a Colas Út Zrt. összefogásából létrejött konzorcium 14,9 milliárd forintos ajánlatot adott és a szerződéskötést követően hozzá is kezdett a kivitelezési munkák előkészítéséhez.

Kétszer egy sávon

Mint ismert, a tervezett 5,8 kilométer hosszúságú, kétszer egy sávos út az M30-as felsőzsolcai végpontjából indul ki és a 26-os úthoz a Bosch-gyárak közelében csatlakozik (ezért is nevezik köznyelven Bosch-útnak). Az útszakasz keresztezi a Sajót, amelyen Szirmabesenyő közelében építenek egy kétszer 52 méter nyílású hidat, de tartozik a beruházáshoz négy vasbeton híd is, amely átereszként is szolgál.

A NIF Zrt. a tervezés során kiemelt figyelmet fordított az árvízvédelmi szempontokra, az esetleges áradások modellezése alapján végezték el a tervezést. Az út ugyanis egyfajta gátként fogja védeni Miskolcot és több Sajó-menti települést egy, a három évvel ezelőttihez hasonló árhullám esetén. Fontos szempont azonban, hogy az út révén az egyre elviselhetetlenebb teherforgalom elkerüli majd Miskolc belvárosát, a Búza tér környékét, így a szmog- és balesetveszély is csökkenni fog általa.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában