Helyi közélet

2014.01.07. 10:34

Már nincs kép(csarnok) hozzá

Miskolc - Széchenyi 121. Az Ady hídnál állok, a páratlan oldalon. Irány a Városház tér!

Miskolc - Széchenyi 121. Az Ady hídnál állok, a páratlan oldalon. Irány a Városház tér!Mi van nyitva? Mi zárt be? Melyik üzlet kiadó, vagy eladó? Na, gyerünk. A férfidivat, a könyvkerekedés, az irhás tárt karokkal várja a vevőket. A Kisgergely fagyizó - némi túlzással - nyitva is lehetne, már ha a hőmérőre nézek, de nem, míg a Sajó cipőben leltároznak.

Van, aki nyit

- A Bató-házban volt az üzletünk két évtizedig, ám itt majd jobban szem előtt leszünk - mondja érdeklődésemre Sztupák Zoltánné, a Czenti méteráru üzletvezetője a Széchenyi 117. alatt, miközben a háttérben még sürögnek a munkatársak a közeli napok nyitására gyúrva. - A másik üzletben le kellett mennie a vevőknek lépcsőn a pincébe. Ez nem turi, vagy kínai üzlet: kevesen vagyunk ebben a műfajban, törzsvendégeink vannak.

Nem sokkal később elsétálok egy telefonbolt portálja előtt és máris a Centrumnál vagyok. A zebra másik oldaláról hullámzik a tömeg. A pékség, a könyvesbolt, a Régió Ház, a lottózó meg van. Mint ahogyan a cipős üzlet, az optika és a divat boltok is. Pontosabban az egyik már december közepén megszűnt. Az ékszereket árusítók és a díszhalas kitart még.

- Az egyik nagy esélye az lenne a belvárosnak, ha például péntektől ingyenessé tennék a parkolást - fogalmaz Tóth Gábor, a több, mint 20 éve üzemelő Mini Olimpia Sportbolt tulaja. - Ugyanakkor egy vendég számára elviselhetetlenek a sétáló utca mögötti körülmények, ha csak a parkolásra gondolok. Ha ezt nem teszi senki rendbe, akkor a potenciális vásárló megáll a város határában a multiknál, és nem jön be hozzánk.

...és van, aki zár

De megyek tovább: Frei kávé, nemzeti bagó, egy bank, és pékség. Túl a Villanyrendőrön becsukott szemmel is menne. Könyvesbolt, gyógyszertár, Tesco. A lakberendezés profilú boltocskában viszont leltároznak. Szerencsére az antikvárium és a színház meg van, a Képcsarnoknak viszont vége. Pakolnak... Azt mondják felszámolás indult a Képcsarnok országos hálózatát üzemeltető cég ellen. Beadták a kulcsot, pontosabban le kell adniuk Miskolcon a MIK-nek a kulcsot. Annyi bizonyos, hogy közel kétszáz művész legalább 4500 alkotását kell visszaadni a zárásig. (Erről később - bővebben!)

Haladunk. Legalábbis a Weidlich-udvarig, ahol az impozáns épület mindkét oldala üres. Egyelőre, ugyanis lesz vendéglátóhely - legalábbis a kiírás szerint - és a másik oldalon is hallatszik a munka zaja. A Pátria felé két üresen álló, korábban mobilszolgáltató helye. Jobb, modernebb, nagyobb helyen szolgáltatnak egy ideje. Spar, bank, Avas Szálló, még két bank. Balra át, de legalábbis visszafordulva a Serforrás hűlt helye rázza meg a fotós kollégát. Ám van odébb újabb bank, viszont az egykori hírlapos júliustól üres. További infó a MIK-nél. Aztán gyorsan a Tulipán tömbig még néhány üres "folt". Rosszabbra számítva a januári tavaszban...


Vidéki kitekintő: Ózd, Patak, Újhely

Nagyjából tíz esztendővel ezelőtt gombamód szaporodtak a különböző üzletek Ózdon. Nagy élelmiszerláncok telepedtek meg, hozzájuk pedig kapcsolódva különböző más profilú világcégek is nyitottak a városban. Most viszont már sok épület üresen várja a jövőbeni sorsát, fizetőképes kereslet hiányában az elmúlt időszakban kávézó, drogéria, fallabda és bowling pálya, pékség, de még kocsmák is a bezárás sorsára jutottak. A város különböző frekventált helyein lehet kiadó üzlet - és irodahelyiséget találni. Január elsejétől pedig az egyik hazai élelmiszerlánc döntött úgy, hogy az egyik legjobb helyen lévő boltját bezárja. Sárospatakot és Sátoraljaújhelyt sem kerülte el a gazdasági válság, így a belvárosban több helyen is lehet találni jelenleg üresen álló, kiadásra váró üzlethelyiséget. Patakon a Rákóczi úton és az úgynevezett OTP-lakások alatt is számos helyiség vár arra, hogy egy vállalkozás bérbe- vagy megvegye.

ÉM-JLI, BG, ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában