Helyi közélet

2014.01.17. 14:41

Lázbérci víztározó: Árvízvédelem svájci támogatással

Bánhorváti, Lázbérc - Megkezdődhetnek a kivitelezési munkák a Lázbérci víztározó árvízvédelmi rekonstrukciója kapcsán.

Bánhorváti, Lázbérc - Megkezdődhetnek a kivitelezési munkák a Lázbérci víztározó árvízvédelmi rekonstrukciója kapcsán.A Lázbérci víztározó környezetében élők biztonsága érdekében Bánhorváti önkormányzata, az ÉRV Zrt. szakmai támogatásával, a svájci hozzájárulás segítségével, nagy erőkkel dolgozik azon, hogy csökkenjen egy rendkívüli esőzés következtében kialakuló katasztrofális árvízi helyzet kockázata.

A tavaly megkezdett projekt 85 %-os svájci támogatással, a Svájci - Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósul meg. A víztározó árvízvédelmi rekonstrukciója során megvalósul az árapasztó műtárgy teljes betonfelületének felújítása, a szivárgó rendszer átépítése, valamint az üzemvízcsatorna burkolása. A Lázbérci víztározó árvízvédelmi rekonstrukciója tárgyú közbeszerzési eljárás eredményeképpen január 17-én került sor a nyertes ajánlattevővel való szerződéskötésre és a munkaterület átadására, Bánhorvátiban.

Fontos mérföldkő

A szerződéskötés fontos mérföldkő a projekt szempontjából és a térségben élők életében is – emelte ki a pénteki ünnepélyes esemény alkalmával Demeter Zoltán, Bánhorváti polgármestere, országgyűlési képviselő. Ezzel megkezdődhetnek a Bánhorváti, Nagybarca és Vadna környezetbiztonságának növelését célzó árvízvédelmi munkák. A projekt során Bánhorváti önkormányzata a lakosság védelme mellett nagyfokú figyelmet fordít majd a helyi növény- és állatvilág megóvására is. A katasztrófavédelem fontosságán túlmenően ugyanis kiemelt célunk a tudatosságra és a fenntarthatóságra épülő környezet kialakítása. A 2010-es természeti katasztrófa után összefogott Bánhorváti, Nagybarca és Vadna önkormányzata, ezzel is bizonyítva, hogy a baj közelebb hozza egymáshoz az embereket. A lázbérci gát megerősítésére 188 millió forintot fordíthatunk, a Bán-patak medrének szabályozására - mely a 3 településnek létkérdés - pedig több mint 300 milliót. Összesen tehát csaknem másfél milliárd jut az árvíz elleni védekezésre.

ÉM-BGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában