Helyi közélet

2014.01.24. 14:46

Hat iskola diákjai versengtek Szikszón

Szikszó - Az első helyezett diák 25 000 forint, a második 20 000, a harmadik 15 000 forintban részesült.

Szikszó - Az első helyezett diák 25 000 forint, a második 20 000, a harmadik 15 000 forintban részesült.Cseh Károly Emlékversenyt hirdetett a Borsod – Abaúj – Zemplén megyében tanuló 7-8. osztályos tanulók számára Szikszó önkormányzata és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Szikszói Tankerülete. A szavalóversenyt január 22-én rendezték meg a dél-abaúji városban. A viadalra megyénkből hat iskola nevezte be a diákjait: a taktakenézi Petőfi Sándor Általános Iskola, a sajószentpéteri Kossuth Lajos Általános Iskola, a szikszói Szepsi Suli, az encsi Zrínyi Ilona Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a Legyesbényei Általános Iskola és a halmaji Gárdonyi Géza Általános Iskola. A zsűri elnöke Ötvös Éva színművész, előadóművész volt. Az ítészek között helyt kapott Cseh Károly özvegye, Csehné Bódi Etelka, valamint Érsekcsanádi István középiskolai tanár. Vendégként segítette a szavalóverseny lebonyolítását Olga Vorodarszkaja, akinek a férje ukrán költő és az ő verseit ültette át magyarra Cseh Károly, aki műfordítóként is jelentős életművet hagyott maga után.

Fej fej mellett

Füzesséri József ötletadó és a versenynek otthont adó Szikszó polgármestere elmondta, hogykiemelten fontosnak tartja, hogy Abaúj központjaként Szikszó városa őrizze meg, és ismertesse meg a fiatalokkal megyénk irodalmi kincseit. Cseh Károly költő, műfordító bár Borsodgeszten született, és utolsó évtizedeit Mezőkövesden töltötte, mégis ezer szállal kötődik Abaújhoz: 1979 és 1992 között ugyanis Halmajon tanított. A verseny díjait Szikszó önkormányzata ajánlotta fel. Az első helyezett diák 25 000 forint, a második 20 000, a harmadik helyezett pedig 15 000 forintban részesült. A 17 versengő diák kötelezően ugyanazt a Cseh Károly verset tolmácsolta, a szabadon választottban szerepelhetett más is, így például Petőfi, Arany, Vörösmarty, Kányádi Sándor és Vass Albert egy-egy költeményét adták elő. A színvonalas versenyre jellemző, hogy az első és a negyedik helyezett között mindössze 4 pont különbség volt. Első helyen végzett a sajószentpéteri Uraky Noémi, második lett a taktakenézi Malinka Gréta, harmadik az encsi Kádas Ákos. Tóth József, Halmaj polgármestere felajánlotta, hogy a következő Cseh Károly Emlékverseny helyszíne legyen Halmaj. Felvetődött, hogy ezt követően lehet majd a helyszíne Mezőcsát, Mezőkövesd és Eger.

ÉM-BGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában