Helyi közélet

2013.12.17. 15:37

Biztonsági csomag az év végi ünnepekre

Miskolc - Az elmúlt évek tapasztalatai igazolják, hogy az év végi ünnepekre való készülés, a növekvő bevásárló forgalom a bűnözőket, zsebtolvajokat is aktivizálja.

Miskolc - Az elmúlt évek tapasztalatai igazolják, hogy az év végi ünnepekre való készülés, a növekvő bevásárló forgalom a bűnözőket, zsebtolvajokat is aktivizálja.A polgárok szubjektív biztonságérzetének javítása, a különböző jogsértések (zsebtolvajlás, lopás, rablás) visszaszorítása, a közlekedési fegyelem javítása érdekében az ünnepekre a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság külön intézkedési tervvel, egyfajta „biztonsági csomaggal” készült, melynek főbb elemeit a 2013. december 13-án Miskolcon, a Tiszai pályaudvari autóbusz-végállomáson megtartott, rendhagyó sajtótájékoztatón ismertetették a nyilvánossággal.

A sajtótájékoztatón a megyei rendőr-főkapitányság részéről Dudás Péter r. alezredes bűnmegelőzési osztályvezető, és dr. Gaskó Bertalan r. alezredes szóvivő ismertették a biztonsági csomag főbb elemeit, valamint azokat a bűnmegelőzési ajánlásokat, amelyek betartásával elkerülhetőek azon nem várt események, amelyek megkeseríthetik az év végi ünnepek örömét.

A szakemberek egy miskolci helyi autóbuszjáraton bemutatták a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya által készített prezentációt, amit a tömegközlekedési eszközökre felszerelt monitorokon az utasok az ünnepi időszakban nap, mint nap láthatnak. Így, mintegy a bevásárlás előtt értesülhetnek azokról az óvintézkedésekről, amelyeket érdemes betartaniuk, hiszen ahogy Benjamin Disraeli is fogalmaz: „az elkerült bajokból tevődik össze a boldogság”.

A modern technikai lehetőségeket és a közösségi tereket kihasználva a Bűnmegelőzési Osztály immáron több éve – a lehetőségek függvényében – Miskolc és a megye területén közlekedő autóbuszokon kihelyezett, reklámokat közvetítő monitorok segítségével is közre adja legkülönbözőbb bűnmegelőzési tanácsait és ajánlásait.

A „Biztonsági csomag” tartalma:

  • A közterületeken a bűncselekmények, szabálysértések visszaszorítása érdekében az év végi ünnepek idején a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság fokozott rendőri jelenlétet biztosít.
  • Az érintett időszakban, a nagyobb üzletközpontokban, illetve a nagy forgalmat vonzó bevásárlási helyszíneken a rendőrség megerősített gyalogos járőrszolgálatot lát el.
  • A közúti közlekedési balesetek megelőzése és a gyalogosok fokozottabb védelme érdekében folyamatos közlekedésrendészeti ellenőrzésre lehet számítani.
  • Az ittas vezetők kiszűrésére a rendőrség Borsod-Abaúj-Zemplén megye közútjain összehangolt közlekedési rendészeti akciókat hajt végre.
  • A hatóság fokozottan ellenőrzi a mozgáskorlátozottakat szállító járművek részére fenntartott várakozóhelyeket, parkolóhelyeket illetéktelenül elfoglaló gépjárműveket.
  • A fenyőfalopások, és tiltott fakitermelések megelőzése érdekében a rendőrség közös ellenőrzéseket hajt végre a természetvédelmi őrökkel, közterület felügyelőkkel, akik nemcsak a természetvédelmi területeket, hanem közterületi árusokat is górcső alá veszik majd.
  • A Nemzeti Adó- és Vámhivatallal együttműködve a rendőrség fellép a pirotechnikai eszközök illegális forgalmazásával, árusításával, és használatával szemben.
  • A feladatok hatékonyabb ellátása érdekében a rendőrség a polgárőrökkel, illetve a társhatóságokkal közös szolgálatokat, ellenőrzéseket tart.
  • Az Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer (ELBIR) segítségével a hazai üzemanyag töltőállomások a Magyar Ásványolaj Szövetségen; a kiskereskedelmi egységek a megyei Kereskedelmi és Iparkamarán; a gyógyszertárak, vagyonvédelmi vállalkozások a központi kamarai rendszerükön; valamint a bankok és pénzintézetek a Magyar Bankszövetségen keresztül vagyonvédelmi hírlevélben kaptak tájékoztatást a bűnmegelőzési osztálytól az ünnepi időszakra vonatkozó bűnmegelőzési ajánlásokról.
  • - Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság -

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában