Helyi közélet

2013.12.05. 11:40

Ózd sporttörténete

Ózd - Az Ózdi Művelődési Intézmények Lajos Árpád Honismereti Körének legutóbbi összejövetelén az "Olvasóban"- 2013. november 25-én hétfőn - ifj. Vass Tibor helytörténeti kutató tartott vetített képes előadást "Ózd sporttörténete 1909-től napjainkig "címmel.

Ózd - Az Ózdi Művelődési Intézmények Lajos Árpád Honismereti Körének legutóbbi összejövetelén az "Olvasóban"- 2013. november 25-én hétfőn - ifj. Vass Tibor helytörténeti kutató tartott vetített képes előadást "Ózd sporttörténete 1909-től napjainkig "címmel.Vass Tibor immár 15 éve kutatja nagy szorgalommal Ózd sporttörténetét, melynek eredményeként több könyv is született.

Előadásában az 1909-es indulástól napjainkig adott átfogó képet a település sporttörténetéről. A 104 esztendőt összegzése komoly felkészültségről tett tanúbizonyságot.

Bevezetőjében többek között arról is szólt, hogy amikor szisztematikusan nekifogott a sportkutatáshoz naivként azt gondolta, hogy ez a téma egy olyan műfaj ami teljesen politikamentes. Csakhamar rájött azonban, hogy ez nem így van, ugyanis minden időszakban fellelhető volt a háttérben meghúzódó politika.

Ózdon igen nagy múltja van a sportéletnek. Az Ózdi Kohász Sportegyesület (ÓKSE ) elődje az Ózdi Vasgyári Sport Egylet 1909-ben jött létre. Időközben létrejöttek még más kisebb egyesületek is, de támogatás hiányában nem tudtak megerősödni. A kezdet kezdetén lényegében csak a labdarúgás volt, de folyamatosan bővült a paletta: lövészet, asztalitenisz, sakk-szakkör, kerékpáros egyesület. Az atlétika és a torna székhelye a gyári elemi iskola volt.

Az 1930-as évvel elején tenisz, korcsolya és természetjáró szakosztály jött létre. Ekkora az úszók, birkózók már eredményesen tevékenykedtek. A háborús időszak az ózdi sportéletet sem kímélte. A további történések felsorolása még címszavakban is hosszú lenne.

Elmondható, hogy az ózdi sportéletben mindig voltak sikerek és kudarcok egyaránt, mint az élet minden területén.

- Kerékgyártó Mihály -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában