Helyi közélet

2013.12.09. 13:03

Közlemény - Felkészült a télre és a hóra az MVK is

Miskolc- Az őszi-téli időszakban megváltoznak az út- és a látási viszonyok, amelyekhez a gyalogosoknak, az autósoknak és minden közlekedőnek, így az MVK járműveinek is alkalmazkodniuk kell.

Miskolc- Az őszi-téli időszakban megváltoznak az út- és a látási viszonyok, amelyekhez a gyalogosoknak, az autósoknak és minden közlekedőnek, így az MVK járműveinek is alkalmazkodniuk kell.Azért van szükség tudatos felkészülésre a közlekedésben a téli időszakra, mert esőben, havas esőben jobban csúsznak a kerekek, megnő a féktávolság, fennáll a vízen csúszás veszélye. Ha a hőmérséklet 0 C fok vagy az alá süllyed, számítani kell a vizes-nedves útfelület lefagyására, ami még jobban növeli a csúszásveszélyt, nem beszélve a menetstabilitásról, a látási viszonyok romlásáról.

Az MVK is tudatosan készíti fel kollégáit és járműveit, a buszokat, villamosokat arra, hogy ebben az időszakban is zökkenőmentes legyen a közösségi közlekedés a városban. A téli felkészülésről szóló oktatások mottója az, hogy: „A megcsúszásos baleseteknél nem az a meghatározó ok, hogy csúszik az út, hanem az, hogy a vezetőben ez nem tudatosodik!”. Az oktatások sikerét bizonyítja, hogy a múlt héten, Miskolcon, a Borsod Volánnál tartott téli közlekedésbiztonsági képzést és vetélkedőt az MVK autóbuszvezetője nyerte. A versenyen egyébként a 4 kategóriából egyéni szinten három első és egy második helyezést szereztek autóbuszvezetőink, amire nagyon büszkék vagyunk!

A járműveknél a téli felkészülés megtörtént, ezen belül az autóbuszoknál:

  • Ellenőrizték a hűtőfolyadék és az ablakmosó folyadék megfelelő koncentrációját, szintjét, amennyiben szükséges volt, feltöltötték a rendszert.
  • A gumiabroncsok „négyévszakosak”, így, ekkora méretnél ezek télen is biztonságosan üzemeltethetők. Különösen igaz ez azokra a járművekre, amelyek ABS-szel és kipörgésgátlóval vannak felszerelve.
  • Az autóbuszokat homokzsákkal látjuk el az esetleges elakadások megszüntetése érdekében, ill. fokozottan takarítjuk a havas és jeges járműlépcsőket.
  • megtörtént az akkumulátorok és a fűtésrendszerek átvizsgálása, illetve javítása
  • Villamosok esetében:

  • A homokszórás segít a csúszós útviszonyokon való megfelelő tapadásban és súrlódás biztosításában. A járműveken ezért fokozott gonddal ügyelnek az illetékesek a megfelelő mennyiségű homok kiszórására.
  • megtörtént az akkumulátorok és a fűtésrendszerek átvizsgálása, illetve javítása
  • A téli időszakban állandó kapcsolatban van egymással az MVK Zrt. és a miskolci Hóügyelet, informálva a közösségi közlekedés útviszonyairól a Hóügyelet munkatársait, akik ennek megfelelően rendelik el a síktalanítást.

    Egyéb járműveink felkészítése:

    Az MVK Zrt-nél a téli felkészülés fontos része azoknak a munkagépeknek a fokozott ellenőrzése és karbantartása is, amelyek a város közlekedésének biztosítása szempontjából nélkülözhetetlenek. Ezek közül a járművek közül a „legszerethetőbb” az M5-ös hóseprő, amely egyébként már a 100. évét is betöltötte. A hóseprő nem csak havat seper, hanem villamos vontatásra is alkalmas. A téli felkészülés jegyében új külsőt kapott és felkerültek rá a hóseprő pászmák.

    - Miskolc Városi Közlekedési Zrt. -

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában