Helyi közélet

2013.12.23. 09:49

Aranyvasárnap a Zsarnai piacon - Vasárnapi kolbász és kerítés

Miskolc - A legendás miskolci Zsarnai piacon jártunk Aranyvasárnap. Helyszíni riportunk.

Miskolc - A legendás miskolci Zsarnai piacon jártunk Aranyvasárnap. Helyszíni riportunk.Ködös, és hideg az aranyvasárnap. Egy férfi a Zsarnai piac kapujában meg is jegyzi, hogy három hete nem látta a Napot. „Eddig csúnya az idei tél!" – mondja. A kapuig viszont el kell jutni, azonban a parkoló sorompójánál - a kerítés tövében - kolbászt árulnak. Nem tudni miért éppen ott, ugyanis kicsi a hely lavírozni. Méterekkel odébb pedig már fenyőfákat, koszorúkat, égőfüzéreket fehér műfenyőkkel. „Ezernyolc, kültéri!" – árulja el udvariasan egy középkorú férfi. A használt áruk, és a lomisok felé vesszük az irányt. A lomisok kifejezés nem is biztos, hogy jó definíció, hiszen legtöbbjük nem egy-egy nyugat-európai túra során szerzik be az árukészletüket. De ott vannak "hátul, ahol a KGST-s világban vasárnaponként autókat árultak és nem Svájcban kidobott futópadot.

Kis Polski és pirosozás

"Hol vannak már a lengyel turisták, akik a 80-as években egy kis Polskiból kamionnyi árut eladtak?" - kérdez vissza a Gizella néven bemutatkozó hölgy, akkor forró teát szürcsöl.

Kevesebb a büfés kocsi, nincs pirosozás, és „cséndzsmani". Szerencsére. És nincsenek vietnámi óraárusok sem. Van helyette viszont úton útfélen „cigit tessék". Többek között. Sokan profilt váltottak és némi kitérő után jöttek vissza a Zsarnaira. Zsolték is, aki hol egyedül, hol pedig a barátnőjével kínál elmondása szerint olyan cuccokat, amire igény mutatkozik környezetében és itt, a piacon.

„Hoztam én törökből pólót, zoknit, övet" – meséli az 50 körüli férfi. „Kávét, édességet máshonnan, és megint máshonnan üzemanyagot. Jelenleg használt műszaki-és sport eszközökkel foglalkozom. De beeshet bármi és akkor jöhet az üzlet."

Jön is: egy házaspár és gyermekük PlayStation után érdeklődnek. Szerencséjük van, ugyanis egy második generációs szerkezet, és két távirányító is kelleti magát. Ráadásul ki is tudják próbálni egy átalakítón az autó csomagtartójában. „12 ezer és adok hozzá két játékot" – jelenti ki Zsolt. A vevők nem is alkudoznak, a gyerek szeme csillog. „De csak kedden este, karácsonykor vesszük elő" – hívja fel a figyelmét a fiú apja.

Két sorral odébb hintaló, és nagyméretű, lábakon álló csocsóasztal. Utóbbival szemez egy nagymama, azonban – egyelőre – sokkalja az érte kért 10 ezer forintot. Mint ahogyan azt ónodi kiruccanásainkkor megszokhattuk, ha vásár, akkor biztos, hogy akció. Meg sem lepődünk, hogy a Zsarnain is (állandó) akció van. Persze, aki kijár, lejön neki, hogy sok az ismerős árus - mindkét helyről.

Akkor úgy jártál

„Vigye el fiatalember azt a snowboard deszkát! Hat darab ezres az alja, nézünk hozzá bakancsot is." – szólít meg egy férfi. Szabadkozom, hogy köszi, nem, meg minden, de megnyugtatásul megforgatom a jó állapotban lévő osztrák deszkát.

Száll a lángos és a forralt bor illata, szól a zene. Meglepő, de van, aki 10 óra után nem sokkal pakol. Pedig még mindig jön a nép. Egy kis asztalon parfümök kelletik magukat. Jó nevűek, de azonnal lejön, hogy nyilván nem igaziak... „A kicsi ezer, a nagyobb dobozos kétezerhat!" – mondja a gondolatolvasó.

Csontig hatol a hideg, amikor a kijárat felé indulunk. Egy melegítő nadrágos mellém oson: „cigi kell?" – sziszegi. „Tél volt, hó esett és jöttek az ünnepek..." - szól aztán máshonnan, más. "Mennyi a tv?", "Négyezer", "Ki lehet próbálni?", "Nem", "És ha nem jó?", "Akkor úgy jártál...". Hogy lett üzlet mindebből nem tudni, ám a Zsarnai tovább pörgött 2013 aranyvasárnapjának délelőttjén.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában