Helyi közélet

2013.11.26. 18:26

Több mint háromezer HEP készült el

Ózd - Az esélyegyenlőségi programok számos oldalról vizsgálják a hátrányos helyzetűek problémáit.

Ózd - Az esélyegyenlőségi programok számos oldalról vizsgálják a hátrányos helyzetűek problémáit.Az országban valamennyi önkormányzat számára ajánlott volt elkészíteni a településre vonatkozó Helyi Esélyegyenlőségi Tervet. Ellenkező esetben a normatív támogatáson kívül, az adott város vagy falu semmilyen pályázati forrás felhasználásra nem jogosult. Éppen ezért az elmúlt időszakban szinte valamennyi Polgármesteri Hivatalban komoly munka folyt, hogy a megadott határidőre letegyék az asztalra a szükséges írást. A HEP-ek koordinálásával a Türr István Képző és Kutató Intézetet bízták meg, akik a dolgozatok felülete mellett szakmai tanácsokkal is ellátták a programokat író személyeket. Az Ózdi Igazgatóságon megtartott sajtótájékoztatón elhangzott: kialakítottak egy mentori hálózatot is, ennek segítségével folyamatos volt a kapcsolattartás az önkormányzatokkal.

Rengeteg munka

- Országos viszonylatban eddig 3057 település készítette el a HEP-jét, ebből 2085-öt már publikáltak a saját weboldalukon és a TKKI honlapján fogalmazott Barbarics Györgyi, vezető mentor. – 372 esetben zajlik az elbírálás, további 590 pedig készül. Ezek a száraz számok, ami mögött rengeteg kutató munka rejlik. A Helyi Esélyegyenlőségi Programot több szempont alapján kellett összeállítani. Külön ki kellett térni a hátrányos helyzetű, roma rétegre, a gyerekek, a nők, az idősek és a fogyatékkal élők körülményeire. A jövő esztendő az elkészült írások elemzésével, felülvizsgálatával fog telni, a mentori hálózat pedig a képzésekre helyezi majd a fő hangsúlyt.

Közösen kell fellépni

Az eseményen Andó Pál, a TKKI Ózdi igazgatóságának a vezetője kiemelte: az intézet alapfilozófiája, hogy komoly eredményeket csak és kizárólag együttesen lehet elérni. Éppen ezért az elmúlt években arra törekedtek, hogy a lehető legjobb kapcsolatot alakítsák ki a helyi önkormányzattal, a Nemzetiségi Roma Önkormányzattal és a Civil Szervezetekkel is.

- A statisztikai felmérések alapján Ózd 36 ezres lakosságából legalább 13 ezer a roma – fogalmazott Andó Pál. – Nekünk az a feladatunk, hogy az esetlegesen felmerülő társadalmi feszültségeken enyhítsünk, de ehhez szükség van a városban működő szervezettekkel történő összehangolt munkára. Ezt mi igyekeztünk megteremteni, de szerencsére ebben a másik oldal is partnernek bizonyult. A TKKI-ban jelenleg 11 uniós vagy a magyar állam által támogatott képzés, program fut, amelyekben igyekszünk a komplexitást az előtérbe helyezni. Az elkészült HEP-ek számunkra is hasznosak, hiszen megvilágítják a városoknak, falvaknak a problémáit, amit a későbbiekben közösen orvosolhatunk is.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában