Helyi közélet

2013.11.28. 11:16

„Póráz nélkül nem szívesen”

Borsod-Abaúj-Zemplén - Megoszlik a kutyások és nem kutyások véleménye a tervezett „póráztörvényről”.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Megoszlik a kutyások és nem kutyások véleménye a tervezett „póráztörvényről”.Egy tervezett szabály szerint 2014. január 1-től aki a felügyelete alatt álló kutyát természeti és védett természeti területen vagy vadászövezetben póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja, szabálysértést követ el. A hírek szerint lehetségesnek tartják a „városi kutyavizsgához" kötött lehetséges kivételezési rendszer bevezetését is. Aki ezt választja, és kutyájával egy vizsgabiztos előtt bizonyítja, hogy az állat éles helyzetekben, tömött buszmegállókban, ordítozó futballszurkolók megjelenésekor, fogócskázó gyerekek közelében is fegyelmezetten viselkedik, az mentesülhetne a pórázkötelezettség alól.

Otthon pórázellenes

– Póráz nélkül nem szívesen látom a kutyákat a városban – mondja Klima János, a sárospataki polgárőrség vezetője. – Többször voltam már tanúja annak, hogy megijedt valaki, mert az utcán odarohant hozzá egy nagy testű kutya. Még akkor is ijesztő egy ilyen jelenet, ha kutya nem akarja az embert bántani. – Egy kisvárosban viszonylag kevés a lakásban tartott kutya, ezért nem gyakoriak az ilyen esetek, de egy kutyatámadás is sok. Nekem is vannak otthon kutyáim, ahol abszolút pórázellenes vagyok. Az udvaron teljesen szabadon vannak, de ha évente kétszer el kell mennünk oltásra, akkor természetesen rájuk adom a nyakörvet és a pórázt. Kiskoruktól így szoktattam a kutyáimat, nekik teljesen természetesen, hogy a portán kívül csak így közlekedünk. Az biztos, hogy egy nagyobb városban ez nagyobb gondot fog okozni, de alapvetően jónak tartom ezt a tervezett rendelkezést.

Eb a vadász...

– Egy vadászmondás szerint eb a vadász kutya nélkül – mondja a tolcsvai Felházi József, aki ma már nem tart vadászkutyákat. – Huszonkét évig voltam hivatásos vadász és ha vadászni mentem, akkor természetes volt, hogy velem vannak a kutyáim. Ma már ritkán vadászok, ezért nem tartok vadászkutyákat, csak házőrzőt. Faluhelyen eltérőek a szokások, van, aki a portáján is láncra kötve tartja a kutyáját, én ennek nem vagyok híve. Nálunk ez a rendelkezés nem fog lényegében semmilyen változást hozni.

– Nekem nincs kutyám – mondja a cigándi Gönczi Zsolt –, így tulajdonképpen csak elképzelni tudom, hogy nagyobb településeken szükség van ilyen szigorításra, de cigándi fejjel gondolkodva ez itt a Bodrogközben nem igazán számít, errefelé a legtöbb kutyatartó gondoskodik arról, hogy az állat ne kóboroljon szabadon. A városi lakásokban tartott kutyák gazdáinak ez jelenthet gondot, de véleményem szerint kutya lakásba nem való.

ÉM-BG


Budapest - Tiltakozó levelet küldtek az illetékes minisztériumba. tovább »

Miskolc - A Miskolci Nemzeti Színház igazgatója gyerekkora óta állatbarát. tovább »

Hernádszentandrás - Kristóf Adrienn nem ért egyet maradéktalanul a szigorítással. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában