Helyi közélet

2013.11.05. 10:46

Mentőöv a Miskolci Egyetemnek: 700 millió

Miskolc - Állandó változásban a Miskolci Egyetem. Az átalakításnak még nincs vége.

Miskolc - Állandó változásban a Miskolci Egyetem. Az átalakításnak még nincs vége.Hétszázmillió forinthoz jut a Miskolci Egyetem a Felsőoktatási Struktúraátalakítási Alapból, tájékoztatta az Észak-Magyarországot Torma András, az egyetem rektora. Mint fogalmazott, ez óriási segítség az intézmény számára, hiszen így nem kell pótköltségvetést készíteniük. A 700 milliót ugyanis eleve betervezték a 2013-as költségvetésbe. Ennek természetesen feltétele is volt: el kellett kezdeni az egyetem strukturális átalakítását. Ilyen volt például, hogy a Gépészmérnöki és Informatikai Kar tanszékei helyett intézeteket hozott létre, az Egészségügyi Kar bekerült a campusra, a Comenius Tantóképző Kar az Egri Főiskola kara lett, de szintén a nagyobb változások közé tartozik, hogy az oktatói bértömeg 10 százalékát, a nem oktatói gárda bértömegének pedig a 20 százalékát kell megtakarítaniuk ebben az évben.

Nullszaldós

A strukturális átalakítás folytatódik, mondta Torma András, hiszen az a cél, hogy az intézmény költségvetése nullszaldós legyen. A rektor a jövőben változtatna az egyetem gazdálkodásán, a központi gazdálkodás helyett decentralizáltat hozna létre, hogy a karoknak a mostaninál sokkal nagyobb érdekeltségük fűződjön a bevételszerzéshez. Most ugyanis a karok bevételeinek csupán 20 százalékát tarthatják meg. Az egyetemet érintő további változásokról később ígért tájékoztatást Torma András.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában