Helyi közélet

2013.11.28. 11:20

Kiss Csaba: „Pártolom a dolgot”

Miskolc - A Miskolci Nemzeti Színház igazgatója gyerekkora óta állatbarát.

Miskolc - A Miskolci Nemzeti Színház igazgatója gyerekkora óta állatbarát.„Nem hallottam még a póráztörvényről, de így első olvasatban pártolom a dolgot” – mondja Kiss Csaba, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója.

A színidirektor nem aprózza el az állatbarátságot, a kutyától a macskán át a fehér egérig jelenleg is számtalan kedvencnek ad otthont. A kutyát egy havanese képviseli a családban.

A havanese tudatos választás volt Kiss Csaba szerint.

– Amikor hozzánk került egy korfolyosós budapesti lakásban éltünk, oda pedig nem való egy nagy testű kutya. Nem bántuk meg a választást, mert egy rendkívül jó szándékú, aranyos kutyánk van a mai napig. A kutya-macska barátságot könnyű volt létrehozni, mert az én havanese kutyám egy áldott jó lélek – mondja Kiss Csaba. – Amikor felfogta, hogy mi azt szeretnénk, hogy barátságban legyen a macskával, akkor felhagyott az akadékoskodással és onnantól teljes a harmónia. De minden egyébben ilyen hálás természetű, a szobatisztaságra teljesen autodidakta módon szokott rá, amikor látta, minket zavar, hogy a lakásban végzi el a dolgát. Visszatérve az eredeti témára, miután egy ilyen kis testű, összesen hat kilós kutyám van, ezért természetesen egyetértek azzal, hogy a városban ne lehessen póráz nélkül vinni a kutyákat. Többször előfordult már, hogy egy nagy testű kan rohant a kutyámhoz és amíg egy ilyen nagy kutya közeledik, nem lehet egyértelműen eldönteni a szándékot. Az borítékolható, hogy ha ez a szándék nem pusztán az ismerkedés, a barátkozás, akkor az én kutyámnak egy szemernyi esélye sincs. Szegény Psota Irénnek is így tépték szét annak idején az egyik kutyáját. Azt viszont fontosnak tartom, hogy legyenek olyan helyek, például az erdők, ahol el lehet engedni a kutyákat, hadd mozogják ki magukat.

Amikor közbevetjük, hogy a tervezett szabályok szerint erdőkben sem lehet póráz nélkül sétáltatni a kutyákat, Kiss Csaba kicsit elszomorodik.

– Az baj. Főleg a nagyobb testű kutyáknak lételeme a mozgás, a szabad vágta, csak így tudja formában tartani magát. Ha ezt a lehetőséget elveszik tőlük, azt nagy gondnak gondolom.

ÉM-BG


Budapest - Tiltakozó levelet küldtek az illetékes minisztériumba. tovább »

Borsod-Abaúj-Zemplén - Megoszlik a kutyások és nem kutyások véleménye a tervezett „póráztörvényről”. tovább »

Hernádszentandrás - Kristóf Adrienn nem ért egyet maradéktalanul a szigorítással. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában