Helyi közélet

2013.11.09. 20:25

Ároktői banda - Jobbik: a büntetőjog radikális szigorítására van szükség

Budapest, 2013. november 9., szombat (MTI) - A Jobbik szerint a büntetőjog radikális szigorítására van ahhoz szükség, hogy az ároktői banda néven elhíresült gyilkosokhoz hasonló elkövetők az eljárás elhúzódása miatt ne hagyhassák el a büntetés-végrehajtási intézményt, így lehetőségük se adódjon a szökésre.

Budapest, 2013. november 9., szombat (MTI) - A Jobbik szerint a büntetőjog radikális szigorítására van ahhoz szükség, hogy az ároktői banda néven elhíresült gyilkosokhoz hasonló elkövetők az eljárás elhúzódása miatt ne hagyhassák el a büntetés-végrehajtási intézményt, így lehetőségük se adódjon a szökésre.

Volner János, a párt frakcióvezető-helyettese szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében reagált a fideszes Rogán Antal sajtótájékoztatójára. A Fidesz frakcióvezetője az ellenzéki képviselők támogatását kérte ahhoz, hogy hétfőn a házszabálytól való eltéréssel megszavazhassák a büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítását, mellyel megakadályozzák, hogy az ároktői banda egyik tagja szabadlábra kerüljön.

A jobbikos képviselő közleményében azt írta: az "Orbán-kormány közbiztonsági politikájának csődje, hogy a törvénytervezetet az Országgyűlés kénytelen házszabálytól eltéréssel tárgyalni". Mint megjegyezte: "kilencvenszer két hét alatt sem lett rend az országban".

Volner János hozzátette: a Jobbik ismét kezdeményezi, hogy azon bűnelkövetők esetében, ahol a minimális büntetési tétel elérné vagy meghaladná az ötéves szabadságvesztést, a házi őrizet alkalmazását a törvény zárja ki. Továbbá újra szorgalmazzák, hogy azon bűnelkövetők esetében, ahol a minimálisan kiszabható szabadságvesztés nem érné el az öt évet, ott kényszerintézkedésként alkalmazható legyen a házi őrizet, ha az elkövető a házi őrizet alatt folyamatosan korszerű, a tartózkodási hely megállapítására alkalmas jeladóval ellátott nyomkövető karperecet lenne kötelező viselni, így a rendőrség az esetleges szökésről azonnal értesülhetne - olvasható az ellenzéki politikus közleményében.

Rogán Antal szombati sajtótájékoztatóján kifejtette: pénteken a Fidesz-frakció elnökségével való konzultáció után elküldte Kövér László házelnöknek javaslatát, hogy az Országgyűlés hétfőn sürgősséggel szavazzon a Btk. szigorításról. Ahhoz viszont, hogy a házszabálytól eltérjenek, az Országgyűlés négyötödének, vagyis az ellenzéki képviselőknek is meg kell ezt szavazniuk. Rogán Antal hangsúlyozta: a Fidesz nem azt kéri az ellenzéki képviselőktől, hogy a törvényjavaslatot szavazzák meg, hanem hogy a sürgősségi tárgyalás lehetőségét tegyék lehetővé. Ellenkező esetben ugyanis, ha csak kedden szavazhat erről a parlament, kicsúszhatnak a tíz napos határidőből, s így K. András, akit egyebek mellett nyereségvágyból különös kegyetlenséggel több emberen elkövetett emberöléssel vádolnak, november 22-én kiszabadulhat az előzetes letartóztatásból.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában