Helyi közélet

2013.11.28. 11:24

„A városi kutyáknak rossz hír”

Hernádszentandrás - Kristóf Adrienn nem ért egyet maradéktalanul a szigorítással.

Hernádszentandrás - Kristóf Adrienn nem ért egyet maradéktalanul a szigorítással.A hernádszentandrási Kristóf Adrienn teljesen naprakész a kutyák körüli szabályozásokkal, hiszen az életének java részét azzal tölti, hogy a kutyákat és az embereket a Láthatatlan Kötelék Alapítvány elnökeként közel hozza egymáshoz.

Ami megtanulható

– A jelek szerint vidéken kiváltságos helyzetben lesznek a kutyák, bár ez sem ennyire egyértelmű, hiszen az erdőben sem lehet majd elengedni a házi kedvenceket kirándulás közben – mondja Kristóf Adrienn. – A városi kutyáknak viszont ez rossz hír. Ha nincs a közelben kutyafuttató hely, akkor mindenképpen, hiszen az egész nap lakásban tartott kutyák mozgását séta közben is korlátozza a póráz, emiatt nem élheti ki természetes mozgás- és szaglásigényét. Megértem a szabályozás szigorításának mozgatórugóit, de ennek egyértelműen a legnagyobb vesztesei a városi, lakásban tartott kutyák lesznek.

Kristóf Adrienn szerint az igazán nagy probléma az, hogy a legtöbb ember nem tud mit kezdeni a kutyájával.

– Azt látom, hogy sokan vagy divatból vásárolnak kutyát, vagy gyerekpótlékként tartják és kezelik a kutyáikat. Egyik sem igazán jó, ha nem rendelkezünk bizonyos alapismeretekkel. Annak nem lennék a híve, hogy minden kutyát engedelmességi vizsgának vessék alá, de azt nagyon tudnám támogatni, hogy a leendő gazdák valamilyen oktatásban részesüljenek, ahol megtanulhatják, mi a jó a kutyának. Ebben a kapcsolatban a kutyának kell fontosabbnak lennie, hiszen csak akkor fog nekünk engedelmeskedni, ha kellő szigorral és következetességgel megtanítjuk neki azokat a szabályokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy emberek közé mehessünk velük. Ismerni kell a kutya személyiségét, a fajta jellegzetességeit, hogy egy adott kutya mennyire kezelhető. Erre törekszünk az alapítvánnyal is, hogy már óvodás korban közel hozzuk egymáshoz a gyerekeket és a kutyákat. Ha a gyerekek megtanulják felismerni és kezelni a kutyák világos jelzéseit, akkor egy olyan kapcsolat alakulhat ki az ember és az állat között, amelyből mindkét fél csak profitálhat.

ÉM-BG


Budapest - Tiltakozó levelet küldtek az illetékes minisztériumba. tovább »

Borsod-Abaúj-Zemplén - Megoszlik a kutyások és nem kutyások véleménye a tervezett „póráztörvényről”. tovább »

Miskolc - A Miskolci Nemzeti Színház igazgatója gyerekkora óta állatbarát. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában