Helyi közélet

2013.10.19. 20:11

Úgy tűnik, volna keletje a szenes erőműveknek

Berente, Tiszapalkonya - Szakértők régóta mondják, korszerűsítéssel újra működhetne megyénk mindkét leállított szenes erőműve.

Berente, Tiszapalkonya - Szakértők régóta mondják, korszerűsítéssel újra működhetne megyénk mindkét leállított szenes erőműve.Nem vitás, hogy a már évek óta nem működő berentei és a tiszapalkonyai hőerőművek újraindítására, működtetésére nem kevés pénzre, azaz befektetőkre van szükség. Hírek szerint Berentén meg is jelent egy ukrán társaság, amely ajánlatot tett a felszámolószervezetnek a berendezések megvásárlására.

Mint lapunkban is foglalkoztunk vele, a két említett erőmű korábbi üzemeltetője, az amerikai AES konszern tulajdonában lévő Borsodi Energetikai Kft. 2011-ben tönkrement. Előbb a berentei, majd a tiszapalkonyai erőműben szűnt meg az energiatermelés. A dolgozókat előbb állásidőre küldték, majd elbocsátották, ki nem fizetett járandóságaikat a mai napig nem kapták meg teljes egészében. A csődöt felszámolás követte, amelyet 2011. november 7-én mondott ki a bíróság. Felszámolóként ugyanazt a céget – a budapesti székhelyű BIS Csődgondnok és Tanácsadó Zrt.-t jelölték ki, amelyik előtte a csődgondnoka volt a Borsodi Energetikai Kft.-nek.

Eladják? Nem adják?

Mint írtuk a felszámolás megindulása után, 2011 decemberében a dolgozók megkapták a bérgarancia alapból a nekik járó összeg egy részét, majd következő év márciusában még kaptak további összeget. A felszámoló – akivel eddig nem sikerült kapcsolatot teremtenünk – azt mondta, a vagyon értékesítését követően a bevételből, kifizetik a további elmaradásokat. Úgy tudjuk, hogy az erőművek szén-dioxid kvótájának eladásából származó pénzből is jutott már a dolgozóknak.

A szakértők azt mondják, hogy korszerűsítés után mindkét erőmű újra működtethető lenne és ez a dolgozóknak is jó hír, hiszen újra munkahelyhez juthatnának az energetikában jártas szakemberek. Mint megtudtuk, az eddig öt pályázat eredménytelen volt, de most képben van egy ukrán befektető, akinek komoly szándékai vannak a működtetésre.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában